Elkezdődtek a koronavírus szűrések Békéscsabán

2020. május 10. 12:44 | Gyemendi Réka

Vasárnap kezdődtek el a koronavírus-szűrések Békéscsabán. Békés megyében a vizsgálat vasárnap és hétfőn zajlik, és csak azokon végzik el a teszteket, akik behívót kaptak levélben, kormányablakon keresztül vagy telefonon. A szervezők mindenkit, akit behívtak, arra kérnek, hogy menjenek el a vizsgálatra, hiszen további életünk, sorsunk, járványügyi teendőink múlnak azon, hogy a teszt jól sikerül-e.

Országosan közel 18 ezer embert hívtak be koronavírus-szűrésre. Békés megyében húsz településen közel hétszázan vesznek részt a teszteken, melyeket a megyében a Szegedi Tudományegyetem szervez és bonyolít le.

A szűrések Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban zajlanak, és csak az vehet részt a vizsgálaton, aki rendelkezik behívóval, amit levélben küldtek ki neki. Stábunk vasárnap délelelőtt járt a helyszínen. Azt tapasztaltuk, hogy szép lassan, néhány percenként érkeztek az állampolgárok. Többen voltak olyanok is, akik kitöltötték a szükséges papírokat a teszt reményében, viszont nem rendelkeztek a Központi Statisztikai Hivatal által kiküldött levéllel, így ők nem vehettek részt a vizsgálaton. 

Koronavírus teszt a Csabagyöngye Kulturális Központban. Fotó: 7.TV/Fazekas Róbert

 

A kiválasztott személyeknek ki kell tölteniük egy kérdőívet, amelyben olyan releváns kérdések szerepelnek, minthogy kinek hány kontaktusa volt az elmúlt időszakban – tehát mennyire veszélyeztetett a megfertőződés szempontjából. Ha ennek az adatlapnak a kitöltése nem történt meg, akkor az adategyeztetés a helyszínen, megérkezés után zajlik le.

A tesztszemélyektől a vizsgálaton két mindtát vesznek: az első az orr- és garattörlés folyamán nyert váladék, amelyből ki lehet mutatni a vírus örökítőanyagát az úgynevezett PCR vizsgálat segítségével. Ez a vizsgálat mutatja ki azt, hogy valakiben jelen van-e a vírus vagy nincs. 

A második mintavétel vérvétel során történik. Az így nyert vérsavóból az derül ki, hogy van-e a vírus ellen termelt ellenanyag a szervezetben, vagyis megállapítható, hogy az illető átesett-e a vírusfertőzésen, amelynek során termelődött ellenanyag a szervezetében. Ez az átfertőzöttséget mutatja. 

 

Koronavírus teszt a Csabagyöngye Kulturális Központban. Fotó: 7.TV/Fazekas Róbert

– Ez a két vizsgálat együttesen egy nagyszerű pillanatfelvételt mutathat az ország lakosságának fertőzőképességéről, illetve átfertőződéséről. Egyúttal megmutatja azt is, hogy mekkora a kockázata annak, ha nagyobb a mobilitás, ha kicsit szabadabban élünk – fogalmazott Prof. Dr. Lengyel Csaba egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnöke a SZTE sajtótájékoztatóján még szombaton. Hozzátette: nagyon fontos, hogy mindenki, akit behívtak, elmenjen a tesztre, hiszen egy személy a lakosságból ötszáz főt reprezentál.

– Attól, hogy valaki tünetmentes, még fertőzőképes. Tehát a tünetmentes, fertőző személyek beazonosítása ugyanolyan fontos, mint annak megítélése, hogy körülbelül az ország lakosságának hány százalékát képviselik. Ehhez kell ugyanis igazítanunk azokat a járványügyi eljárási rendeket, amelyeknek az a célja, hogy mindannyiunk biztonságát szolgálja – emelte ki az elnök. Hozzátette: a saját további életünk, sorsunk, járványügyi teendőink érdekében alapvető fontosságú, hogy ez a vizsgálat sikerüljön, így mindenkit akit behívtak, arra kérnek, hogy menjen el a szűrésre.

Kép: Kovács Dénes

– Egy reprezentatív kiválasztás történt, 14 évtől közel száz éves korig minden korosztályt, mindkét nemet és minden települést bevontak a tesztelésbe. Statisztikailag ez egyértelműen mutatja a a lefedettségét a vírusfertőzésnek – fogalmazott dr. Vincze Gábor, a Magyar Orvosi Kamara Békés megyei elnöke, a Gál Ferenc Főiskola békéscsabai, gazdasági karának dékánja, egyetemi doncense szombaton.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is kiemelte: nagyon fontos, hogy mindenki, aki megkapja az értesítést, elmenjen a vizsgálatra, hiszen azon túl, hogy felelősségteljesen cselekszik, azt is megtudhatja, hogy átesett-e esetleg már a fertőzésen.

Koronavírus teszt a Csabagyöngye Kulturális Központban. Fotó: 7.TV/Fazekas Róbert

További programok »

FEL