A fiatalok az egész világon nagyon hasonlóan használják a közösségi médiát

2023. szeptember 20. 15:12 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A közösségi média használatának társadalmi hatásai Közép-Ázsiában címmel rendeztek előadást és kerekasztal beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium békéscsabai képzési központjában. Az MCC Ifjúságkutató Intézet a pakisztáni médiakutatót, Amna Zulfiqar adjunkust kérte fel az angol nyelvű előadásra.

A pandémia alatti lezárások miatt egy időre az internetes felületekre, főleg a közösségi médiára szűkült a kapcsolattartás a fiatalok számára Magyarországon is, csakúgy mint globális szinten. Ez az élethelyzet számos társadalmi tendenciát felgyorsított hazánkban, például a fiatalok jellemzően nem csatlakoznak szervezetekhez, hanem inkább egy ügy, vagy egy személy mellett állnak ki.

– Széttöredezettebb közösségi szerepvállalásról beszélhetünk a fiatalok esetében. Hangsúlyozom: az adatok egyértelműen azt mutatják, a lezárások a járványügyi korlátozások időszaka nagyon sok fiatal ráébresztett arra hogy a személyes kapcsolattartás nem pótolja az online tér – emelte ki Sullivan Ferenc, a MCC Ifjúságkutató Intézet kutatója. 

Ugyanakkor Magyarországon a 15 és 29 év közötti lakosság 95 százaléka folyamatosan aktív az online térben az ifjúságkutató intézet adatai szerint. Ehhez hasonló a helyzet Pakisztánban is ahol 118 millió lakosnak van internet-hozzáférése és a lakosság 64 százaléka 30 éven aluli. A pakisztáni médiakutató arról beszélt, hogy a fiatalok a világon szinte mindenhol egyformán használják a közösségi médiát.

– A fiatalok a közösségi média platformot főként arra használják, hogy szelfiket posztolnak, mémeket kedvelnek, és felrakják a személyes dolgaikat, vagy olyan dolgokat szereznek be, ami szórakoztatja őket. Ha a fiatalokról van szó, úgy gondolom, van egy egységesség Európát és az én országomat összehasonlítva – fogalmazott Amna Zulfiqar. Az iszlámábádi National University of Modern Languages adjunktusa kiemelte: a különbség abban rejlik, hogy mit találnak szórakoztatónak az egyes nemzetek fiataljai, így például Pakisztánban megőrülnek a krikettért. Az pakisztáni médiakutató hozzátette: emellett az is jellemző, hogy az országukban élő fiatalok saját személyes márkaépítéssel is szórakoztatják magukat.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Szárnyakat bontottak a Karácsonyi Angyalok, várják az adományokat

Bonnyai Sándor idén is felhívással fordul azokhoz, akik szeretnének segíteni a rászorulókon, és szeretnék, ha mindenkinek jutna ajándék az ünnepen. A Karácsonyi Angyalok elnevezésű gyűjtőakcióról beszélgetett vele a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.
12:48
FEL