A DK együttműködést javasol

Kaposi László a Csabagyöngye igazgató-helyettesének megválasztását vette górcső alá.

A Demokratikus Koalíció közgyűlés utáni tájékoztatóján Kaposi László képviselő a bűnmegelőzési stratégiát, a Csabagyöngye igazgató-helyettesének megválasztását és a helyi akciócsoportokat vette górcső alá.

Békéscsaba önkormányzata rendelkezik bűnmegelőzési koncepcióval, amelyet most az Országos Polgárőr Szövetség által meghirdetett Nagyvárosok Bűnmegelőzési Programja alapján aktualizáltak.

– Békéscsaba egy csendesebb városnak tűnik. Az, hogy itt kevesebb bűncselekmény történik, köszönhető a rendőrségnek, és valószínűleg annak is, hogy Békéscsabán ma már nyolcezer fővel kevesebben élnek, mint nyolc évvel ezelőtt – jegyezte meg Kaposi László.

A képviselő beszélt arról is, hogy dr. Kerekes Attila a közgyűlésen a kormányt éltette a kedvező bűnügyi adatok apropóján is. Ő azonban úgy látja, a statisztika javulásában szerepet játszik az, hogy nagyon sok olyan bűncselekményt kivettek a meghatározásból, amelyeket egyébként súlyosan büntetnek. Hozzátette: ha az ügyészség kivizsgálná a korrupciós ügyeket, akkor romlana a statisztika.

A helyi akciócsoportokat illetően Kaposi László kiemelte: az akciócsoportok azért jöttek létre, hogy a civil társadalom, illetve a helyi gazdasági szereplők bevonásával állapítsák meg a prioritásokat az egyes pályázatok, fejlesztések esetében. Most Békéscsabán két helyi akciócsoport is van, ami szerinte főként a Fideszen belül generál vitát, hiszen egyik a Fidesz frakcióhoz, a másik Vantara Gyulához köthető.

– A polgármester úr elmondta, hogy ő nem lát jogszerűtlenséget ebben, vagyis hogy teljesen jogszerű a két akciócsoport megalakulása. Ez szerintem is így van. Viszont úgy látom, hogy a Fidesz frakció nem szeretne Vantara Gyulával közös platformon lenni, pedig talán jobb volna a városnak, ha a két akciócsoport együttműködne – fogalmazott Kaposi László.

A DK képviselője nem tartja szerencsésnek, hogy ismét Herczeg Tamást bízta meg a testület a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgató-helyettesi teendőinek ellátásával. Úgy vélte, nem helyes, ha valaki a testület tagja, és egyben egy olyan intézmény vezetője is, amellyel kapcsolatban képviselőként hoz döntéseket.

Megosztás:

Címke: , ,