A diófákat is megviseli az aszály

2024. augusztus 19. 11:21 | Osgyán Ágnes

A forró nyári időjárás a diófáknak is jelentős problémát okoz, több esetben arra lehetünk figyelmesek, hogy a lombkorona elkezdett száradni. Azonban a szakemberek szerint ebben az időszakban még minimum egy hónapra lenne szüksége a diónak a megéréshez.

Számos nehézségbe ütköznek napjainkban a diót termelő gazdaságok. A betegségek és kártevők mellett az időjárási viszonyok is nagy hatással vannak a termésre. 

– 1300 fán termelünk diót a gazdaságban és már évek óta tapasztaljuk az aszály okozta problémákat, amelyeket elmúlt két-három év forró nyári időjárása csak tovább fokozott. Véleményem szerint a legnagyobb nehézséget talajvíz hiánya és a legköri aszály együttesen okozzák, hiába öntözünk heti rendszerességgel. Nagyjából másfél hónapnyi lombra lenne még szükségunk ahhoz, hogy megfelelő minóségű diót szüretelhessünk, azonban ez már biztosan nem így lesz, körübelül 30 százalékos terméskieséssel számolunk. A lehullott terméseken már jól látható, hogy a zöld burok rásült a dióra, amely így már felhasználhatatlan – osztotta meg Polyák Pál őstermelő. Hozzátette: ebben az időszakban a fiatal diófák pusztulása is jellemző.  

 

További programok »

Gazdaság

Kistermelői portékák az agroturizmus étele 2025 versenyben

Új kategóriával bővül a „Magyarország Étele” verseny. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület) közös szervezésében – partnerségben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – elindul az „Agroturizmus Étele 2025” pályázat. A cím elnyerésére a kistermelői, termelői termékekből készített ételekkel, és a helyi gasztronómia remekeivel lehet pályázni.
2024. december 24. 06:15
FEL