A dinnye minősége és mennyisége is jó idén - videóval

2017. július 6. 17:49 | Horváth Szabolcs

A tavaszi időjárási viszontagságok ellenére a beérett hazai dinnye kiváló minőségű lett és az egy hektárról leszedhető mennyiség is megfelelő – mondják a szakemberek. A dinnyetermesztők szerint idén megtalálhatják a számításaikat és a befektetett tőke, munka és energia is megtérülhet, azonban a felvásárlási árakat még mindig alacsonynak tartják.

-Nagysága a héjszíne és a nagysága és a hangja alapján megítélhetően egy kiváló minőségű termékről beszélhetünk- mondta a dinnyeföldjén Mochnács György.

Több évtizede foglalkozik dinnye termesztéssel és elégedett a gyümölcsökkel . Azt mondja: a minőséggel nincs probléma, de a felvásárlási árak túl alacsonyak az import áruk miatt. Amikor még nem forgott ki a boltok polcairól a külföldi termék 140-150 forintos kilónkénti áron adták.

 

 

-Azt szeretnék elérni, hogy a mi termékünk 50-60 forintos fogyasztói áron jelenjen meg ez nem jó gondolat. Azért mert azokat a kiadásokat, amiket a termékre fordítottunk az évek során ez nem fogja fedezni.

A szakember hozzátette: a magyar fogyasztók vásárlásai szokásai is megváltoztak, ezért fajta váltásra kényszerülnek, a jövő ugyanis – mint fogalmazott – a kisebb, magtalan, fridzsider dinnyében van.

-Egyforma termés-méretek fejlődnek és megbízható módon termeszthető ez a fajta. Ezt be kell, hogy vállaljuk és én magam is a mag nélküli fajta irányába próbáltam meg elmozdulni- mondta Mochnács György.

Erről a dinnyeföldről nagy mennyiségű gyümölcs kerül a csabai piacra, ahol visszajáró rendszeres vásárlói vannak a családi vállalkozásnak.

-Békéscsabai vagyok, általában itt a piacról veszem, mert tudom, hogy jó helyről származik- hallottuk a piacon  az egyik vevőtől Juhász Józseftől.

A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára azt mondta: a magyarországi görögdinnye termés az előrejelzések szerint mintegy 200 ezer tonna lesz, sárgadinnyéből pedig 18 ezer tonna várható. Czerván György hozzátette: a minőség és a mennyiség is jó lesz idén.

 

További programok »

FEL