A Diákolimpiai Bajnokok Díjátadója a cél

2016. február 26. 16:49 | Fekete Kata

Újraélesztenék a Diákolimpiai Bajnokok Díjátadó ceremóniáját – hangzott el Orosházán, amikor a Békés Megyei Diáksport Egyesület elnöke, Kormos Mihály és titkára, Molnár Diána meglátogatta a körzeti központokat. Mint Molnár Diána elmondta, az áprilisra tervezett programot anyagilag is támogatja a Orosháza, hiszen sok-sok bajnokot termelt ki a körzet az előző tanévben. A vendégeket Bojtor István sportért felelős alpolgármester és Patyi Gábor a város sportreferense a városházán fogadta. 

Orosháza és körzetéből a diákolimpiai versenyrendszerben nyolc település tizenhárom oktatási intézménye és tagintézményei vesznek részt, közel hatezer tanuló. A körzeti versenyrendszert Orosháza Város Önkormányzata és a Körzeti Diáksport Bizottság (DSB) közösen végzi. A DSB elnökét és tagjait a körzet iskoláinak testnevelő tanárai adják, adminisztratív, szervezői feladatait az Orosházi Polgármesteri Hivatal szakembere végzi. A város oktatási intézményeiben a köznevelési törvény előírásainak megfelelően iskolai sportkör vagy diáksport egyesület működik. Valamennyi intézmény a lehetőségeihez mérten részt vesz a diákolimpiai versenyrendszerben.  Orosháza személyi és tárgyi feltételeit, iskolák és a tanulók számát tekintve kiemelt körzet a megyében. A DSB éves munkatervet készít minden tanév elején, amelyben megtervezi az adott tanévre vonatkozó felmenő rendszerű diákolimpiai versenyeit elsősorban a Magyar Diáksport Szövetség által rendezett B kategóriás sportágakban. 
A körzeti versenyek legnagyobb részt Orosházán zajlanak, mert a lebonyolításhoz szükséges feltételek ezen a településen a legideálisabbak. Amennyiben lehetőség van rá – elsősorban labdarúgás esetében – a rendezvények a körzet többi településén rendezik meg, lehetőséget adva arra, hogy a fiatalok hazai környezetben, a szülők előtt mutatkozhassanak be. 
A körzet hét sportágban, atlétikában, úszásban, asztaliteniszben, labdarúgásban, teremlabdarúgásban, kézilabdában, játékos sorversenyben rendez körzeti szintű versenyeket, adott sportágakban őszi-tavaszi rendszerben. Asztalitenisz, mezeifutás, labdarúgás, sportágakban megyei elődöntőt és döntőt is rendeztek már több alkalommal. Orosházán több mint 30 mozgásforma közül választhatnak az ott élők. Több sportágban is országosan elismert sportszervezetekkel rendelkezik a város, amelyek hagyományosan a szakszövetségeken keresztül vesznek részt a diákolimpiai versenyrendszerben. Ezek közül birkózásban már hagyományosan helyszínt adunk korosztályos országos döntőknek, de fiú és leány kézilabda esetében is rendeztünk már országos elődöntőt is. A testnevelő tanárok és a sportegyesületek közös munkájának eredménye, hogy minden évben van több sportágban is diákolimpiai bajnokuk, helyezettük.

FEL