A Csanádi pusztákon gyülekezik a legtöbb kékvércse

2016. szeptember 24. 05:08 | Mikóczy Erika

A legutóbbi szinkronszámlálás adatai alapján a idén is a Csanádi puszták területi egysége bizonyult a Körös-Maros Nemzeti Park legnagyobb kékvércse gyülekezőhelyének.

Mint korábban megírtuk, idén is augusztus 15-én kezdődött a kék vércsék szinkronszámlálása. A számlálást szerda esténként közösen végzik a magyarországi, a felvidéki, a partiumi és a vajdasági természetvédelmi szakemberek „A kékvércse védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekt keretében. Ebben az együttműködésben a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is részt vesz, lévén itt mintegy 14-16 ismert gyülekezőhely található.

A legutóbbi számlálás adatai alapján jelenleg a Kárpát-medencén belül az egyik legnagyobb kékvércse gyülekezőhely a Csanádi pusztákon, azon belül is a Királyhegyesi-puszta fokozottan védett területén található. Itt mintegy 830 példányt számoltak munkatársaink. Ez a szám még emelkedhet az elkövetkező napokban. A Királyhegyesi-pusztán most nagyon sok a rágcsáló, így a ragadozómadarak bőven találnak maguknak táplálékot, megerősödhetnek a hosszú vonulás előtt.

Érdekesség, hogy tavaly a Csanádi pusztákon volt a Kárpát-medence legnagyobb kékvércse gyülekezőhelye, de mintegy 10 kilométerrel távolabb a mostanitól. Konkrétan Kopáncs-pusztán, ahol egy alkalommal több, mint
1800 példányt számoltunk akkor. Idén azonban ott egyáltalán nem csoportosulnak madarak, holott a puszta jó állapotban van. Azt, hogy miért választottak másik helyet, nem lehet tudni.

 

 

FEL