Kiváló költési szezon, életerős fiókák a kék vércséknél

2019. július 27. 09:02 | behir.hu

Szinte minden fészekalj négytojásos volt, a fiókák pedig életerősek, a gyűrűzéskor 200 grammosakat is találtak.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban idén kiváló költést tapasztaltunk a kék vércséknél. A fiókák egy része már kirepült, valamennyien szépen fejlettek, életerősek.
 
A kardoskúti Fehér-tó térségében az előző évek után most újra erősebb az állomány, mintegy 120 pár költését regisztráltak a szakmberek. A pároknak bőven volt mivel táplálniuk utódaikat, a május-júniusi esők hatására ugyanis megerősödött a növényvilág, s ezáltal a rovarok is felszaporodtak, ráadásul pocokgradáció is jellemezte a térséget. Szinte minden fészekalj négytojásos volt, a fiókák pedig életerősek, a gyűrűzéskor 200 grammosakat is találtak.
 
A Cserebökény részterületen is némileg emelkedett a költőpárok száma. Az elmúlt évek során a térségben kétszáz költőládát helyeztek ki a szakemberek. Az itteni öt telepen összesen 111 pár költött, emellett 5 pár szoliter költését is regisztráltak. Voltak olyan párok is, amelyek kidőlt fák hasadékait használták fészkelőhelyül. A fészekaljak többsége 3-4 tojásos, de egy helyen öt tojást is találtak. A fiókák többsége július elején kirepült, de néhány megkésett fészekalj kirepülése csak augusztus elején várható.
 
A Csanádi pusztákon a korábbi évekhez hasonlóan idén is mintegy 100 pár kék vércse fészkel, 15-20 százalékuk szoliter módon, a többiek kolóniákban. A Csanádi pusztákon széthúzódott a költés, néhány fészekből már július első felében kirepültek a fiókák, másutt még csak pelyhesek.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park északi területein jóval kevesebb kék vércse költ, mint a déli tájakon. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon mindössze hat párról tudnak, a Kígyósi-pusztán pedig 5-6 pár költött az idén.

 

Forrás: KMNP

További programok »

FEL