Rekordszámú szalakóta költ Cserebökényben

2018. július 12. 13:12 | behir.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park cserebökényi részterületén kedvezőek a feltételek a szalakótáknak. Idén rekordszámban költöttek a térségben.

A költőhelyként szolgáló öreg, odvas fák csökkenő mennyiségét a szakemberek mesterséges odúk kihelyezésével pótolták az elmúlt évtized során. A költőállomány erősödését követve növeltük az odúk számát. 2018-ban már 200 költőláda várta a dél-afrikai telelőhelyről április közepén visszatérő szalakótákat. Megérkezésüket követően egyből foglalták a költőhelyeket, násztevékenységet folytattak, majd május közepétől tojásrakásba kezdtek.

 

Szalakóták. Fotó: KMNP

 

Június végén átfogóan ellenőrizték a költő szalakótákat. A 200 odúból 152-ben szalakótaköltést találtak. A fészekaljak a szokásosnál egyöntetűbbek voltak: jellemzően 4-5 példány azonos fejlettségű, tollas fióka volt az odúkban, de tíz helyen 6 fiókás fészek is előfordult. Közel 100 odúból július elejéig kirepültek a fiókák.

 

Szalakóták. Fotó: KMNP

 

A korábbi években június végén még lényegesen több tojásos fészekalj volt, tehát jobban széthúzódott a költési időszak. 2018-ban a június végén történt ellenőrzéskor tojásos fészek 2 odúban volt, párnapos fiókát is csak 4 helyen találtak. Az odúk ellenőrzése során 2 odúban vörös vércse, 1 helyen kék vércse, 8 helyen kuvik, 6 odúban pedig mezei veréb költött. Természetes odúban eddig 9 pár költését találtuk meg.

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL