A csabaiak ismét pályázhatnak munkahelyteremtésre és eszközfejlesztésre

2016. május 6. 12:41 | Mikóczy Erika

Tízedik éve töretlen népszerűségnek örvend a békéscsabai vállalkozók körében az önkormányzatnak az eszközbeszerzésre és technológiai fejlesztésre kiírt pályázata. Május 5-én a Csabai Mérlegben megjelent az idei pályázati kiírás: ezúttal mindösszesen 70 millió forintra lehet pályázni.

Pénteken dr. Ferenczi Attila, a pályázatot elbíráló pénzügyi, gazdasági és városfejlesztési bizottság elnöke, valamint Kozma János, az előkészítő és lebonyolító Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója hívta fel a figyelmet a most megjelent pályázatra és az újdonságokra. Az önkormányzat 2007-ben írt ki először pályázatot a mikro- és kisvállalkozók támogatására. Azóta évről évre több a jelentkező, a támogatottak köre is bővült. Ma a mikro- és kisvállalkozások mellett nonprofit szervezetek – egyesületek, alapítványok, egyházak – és egyéni vállalkozók nyújthatnak be pályázatot. A keretet pedig megemelték, hogy segítsék a működő és kezdő vállalkozásokat.

– A Fidesz frakció 2007-ben terjesztette a közgyűlés elé a mikro- és kisvállalkozások támogatásáról szóló előterjesztést. Azóta működik és egyre népszerűbb ez a támogatási forma. Tavaly a keretet 13 millió forinttal meg kellett emelni, olyan sok volt a jelentkező. Múlt évben az adóbevételeink – az itteni vállalkozások fejlődésének, munkájának köszönhetően – 360 millió forinttal túlteljesültek. Úgy gondoljuk, hogy ennek a városi pályázatnak is része van abban, hogy Békéscsaba gazdasága növekszik, a vállalkozások megerősödnek. Éppen ezért erre az évre 70 millió forintot állítottunk be a korábbi évek 50 millió forintja helyett, és ebből 10 millió forintot kifejezetten a fiatal, kezdő vállalkozásoknak, startup vállalkozásoknak a támogatására szeretnénk fordítani – szögezte le dr. Ferenczi Attila, hozzátéve, hogy a kezdő vállalkozóknak szóló pályázatot később írják ki, most technológiai fejlesztésekre és munkahelyteremtésre pályázhatnak a vállalkozók.

Kozma János beszélt arról, hogy a pályázatoknál a munkahelyteremtés prioritást élvez, maximum két fő foglalkoztatásához, két új munkahely megteremtéséhez tud hozzájárulni az önkormányzat. Itt a támogatás összege, a pályázót, mint munkáltatót terhelő új alkalmazott(ak) munkabére után fizetendő közterhek, valamint az új álláshelyenként 20 000 Ft bértámogatás lehet. A támogatás 6 havi rendszerességgel, elő- és utófinanszírozással történik.

Az eszközfejlesztésnél nagyon széles a skála, itt az épülettől az informatikán át a gépek beszerzéséig sok mindenre van igény. A támogatás összege ebben az esetben a beszerzett eszköz értékének az 50 százaléka, de maximum 600 000 forint lehet utófinanszírozással.

A pályázati űrlapok Békéscsaba honlapján, ide kattintva érhetők el. A pályázatot pénzügyi, gazdasági és városfejlesztési bizottságnak kell címezni, de a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt.-hez kell eljuttatni (5600 Békéscsaba, Irányi u.4-6.). A pályázat beadásának határideje május 27-e, a bizottság pedig júniusban dönt.

Dr. Ferenczi Attila hozzátette, hogy a vagyonkezelő a pályázat befogadásáról értesítést küld. Akinek befogadták a pályázatát, az a saját kockázatára foglalkoztathat, de a befogadás még nem garancia arra, hogy nyer is a pályázaton, viszont azon lesznek, hogy minél több nyertes legyen.

– Az alap felülről nyitott, tavaly 50 milliós volt a keret, amit meg kellett emelni. Olyan fontos és fajsúlyos a munkahelyteremtés Békéscsabán, hogy idén már 70 milliós támogatást szavaztunk meg, de ha plusz igények jelentkeznek, beterjesztem a többletigényt a közgyűlés elé – mondta a pénzügyi bizottság elnöke.

FEL