A csabai szív volt erősebb – A BRSE 0-2-ről jutott a MEVZA-kupa döntőjébe

2023. március 7. 22:14 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba kétszettes hátrányból fordított a horvát rekordbajnok Mladost Zagreb ellen, majd az aranyszettet 15-11-re megnyerve jutott be a MEVZA-kupa döntőjébe. A klub története során harmadszor küzdhet meg a sorozat trófeájáért!

SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA–HAOK MLADOST ZAGREB (CRO) 3:2 (-23, -20, 22, 17, 14) aranyszett:15:11
MEVZA-kupa, elődöntő, 2. mérkőzés, Békéscsaba, 1150 néző. Vezette: Szabo-Alexi, Pop.
BRSE: Drpa 33, Vasileva 16, Bodnár 13, Pintér 9, Aktas 7, Bagyinka 3. Cserék: Molcsányi (libero), Glemboczki 12, Oliinyk, Karhu. Vezetőedző: Tóth Gábor.
MLADOST: Antunovic 3, Pavicic 18, Mihaljevic 10, Papac 6, Mehic 21, Markovic 23. Cserék: Stimac (libero), Luketic 2, Popic, Peric 1, Grabic. Vezetőedző: Miodrag Stojakovic.

A csabaiak az első mérkőzésen 3-2-es vereséget szenvedtek, így ugyan nem a legjobb, de biztató helyzetből várhatták a visszavágót. A 3-0-s vagy 3-1-es siker sima továbbjutást, a 3-2-es siker aranyszettet ért, de ilyen forgatókönyvre azért kevesen számítottak!

A horvát csapat kezdte jobban a csatát, a hazaiak 0-6-nál szerezték az első pontjukat. A szett közepén többször is egyenlített a Csaba, sőt, egyszer vezetett is, de nem tudta megtörni a Mladost ellenállását. Izgalmas szetthajrá alakult ki, a vendégek pedig egyetlen szettlabdájukat egy blokkal kihasználták és vezetést szereztek (23-25). A második játékrészben ugyan nem volt rossz a csabai rajt, de a nagy mezőnymunkát felmutató zágrábiak nem hagyták magukat, Tóth Gábor 12-15-nél már másodszor kért időt. A Mladost a szett végén is higgadt maradt, míg a házigazda nem élt az adódó lehetőségekkel, az első szettlabdát értékesítve a finálé küszöbére lépett (20-25). A BRSE-nek ezután három játszmát és az aranyszettet is meg kellett nyernie a döntőhöz!

A harmadik etap elején sem remekelt a Csaba, de fogcsikorgatva próbált feljavulni a csereként beálló Glemboczki Zóra segítségével. Előbb egyenlített a kétszeres MEVZA-győztes, majd a hajrá felé a vezetést is átvette (21-20). A szurkolók segítségével már nem volt megállás, Bodnár Dorottya nyitássorozatával és Marta Drpa ejtésével sikerült a szépítés (25-22). A negyedik szett is kiegyenlített csatával indult, majd a játékrész közepén egy 5-1-es sorozattal összejött a fordítás (13-10). Ekkor játszott talán a legjobban a hazai alakulat, a különbség hétre is nőtt, innen pedig már nem volt kérdés, egyenlített a BRSE (25-17).

Az ötödik játszma azonban rosszul indult, a Mladost szerezte az első három pontot. A hazaiak azonban nem adták fel, egy 6-0-s futás után a térfélcserénél már a BRSE állt jobban (8-5). Marta Drpa nyitásai mögött ugyan négyre nőtt a különbség, de a horvátok nemcsak kapaszkodtak, hanem egyenlítettek és egy óriási csabai rontás után meccslabdához jutottak. Jött azonban a csabai szív, Bodnár Dorottya révén egyenlített a Csaba és megfordított a meccset (16-14).

A lélektani fölénybe kerülő hazai gárda robbantott az aranyszett elején és már 8-3-ra is vezetett. A horvát rekordbajnok ugyan mindent megtett, de csak zárkózni tudott, a fordításra már nem maradt erő. A csabaiak kezükben tartották az irányítást és Mart Drpa 33. pontjával megnyerték a több, mint két és félórás összecsapást.

A szurkolók percekig ünnepelték a hatalmas fordítást bemutató együttest, amely március 18-án pályára léphet a MEVZA-kupa döntőjében, ahol valószínűleg a másik elődöntő első találkozóját 3-0-ra nyerő szlovén Calcit Kamnik lesz az ellenfél. Addig azonban akad még feladat, hiszen vasárnap jön a szezon első aranycsatája, a Vasas elleni Magyar Kupa-finálé!

– Ami szakmailag fontos, hogy egy jó ütemű csere felfrissítette a csapatot, onnantól kezdve az volt a kérdés, hogy mikor tudjuk megtörni őket. Az világosan látszott, hogy a rutintalanságuk miatt, valamint azért, mert jobb fizikai állapotban vagyunk, mi fogjuk jobban bírni a végét. Persze a végén volt egy nagyon meleg helyzet, de megoldottuk. Most az a kérdés, hogyan fogunk tudni frissíteni, mert nem hat szettet terveztünk, de ember tervez, csapat végez – értékelt Tóth Gábor, a csabaiak vezetőedzője.

 

Galéria

 

A Swietelsky-Békéscsaba–Mladost Zagreb összecsapást csütörtökön 21 órától felvételről láthatják a 7.Tv-n, de a találkozó a behir.hu Youtube-csatornáján is visszanézhető!

 

További programok »

Sport

FEL