A csabai piacon nem érződik a madárinfluenza hatása

2016. november 16. 15:06 | Mikóczy Erika

November 15-ével az országos főállatorvos hazánk több megyéjében rendelte el a baromfik zártan tartását, megakadályozva a madárinfluenza további terjedését.  A rendelkezés nem egyedülálló, Németország, Hollandia és Franciaország hatósága is a járványügyi helyzetre való tekintettel hasonló döntést hozott.

A békéscsabai piacon nem érződik a madárinfluenza hatása. A megkérdezett vásárlók - bár már hallottak a megye egyik baromfiállományának megbetegedésről - bíznak a baromfihúst árusító üzletekben és termelőkben.

– Ismerős termelőtől vásárolom az ő általa fölnevelt baromfit. Az olyan körülmények közt fejlődik, ami nem ad okot arra, hogy ezzel a fertőzéssel foglalkoznom kelljen – mondta az egyik vásárló, Bokonázs György, de a többiek is azt nyilatkozták, hogy megbíznak a boltban, ahonnan vásárolnak.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk egy tótkomlósi baromfitartó gazdaságban kimutatták a madárinfluenzát, azóta a megyében folyamatosan ellenőrzik a baromfitartókat. A boltoknak is az az érdeke, hogy ellenőrzött és jó minőségű áru kerüljön a pultba.

Kárpáti Viktortól, a Menő-Hús Kft. boltvezetője megjegyezte, hogy számlával vásárolják meg az árut, olyan vágóhidakról, amelyek erre engedélyt kaptak. Így biztosak abba is, hogy ami a pultjukba kerül, az egészséges, jó minőségű áru.

November 15-én dr. Bognár Lajos országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben rendelte el, hogy valamennyi baromfit csak zártan lehet tartani.

– Annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudjunk védekezni a vadmadarak által terjesztett betegséggel szemben, el kellett rendelnünk a baromfik bent tartását. Így csökken annak a veszélye, hogy a vírus bekerül a vadmadárról a házi madarak közé. Teljes, százszázalékos védelem sajnos nincsen, de ezekkel az alapvető járványvédelmi intézkedésekkel jelentősen csökkenteni tudjuk a kockázatot – fogalmazott a főállatorvos.

A most bevezetett, Békés megyét is érintő járványvédelmi intézkedések mindaddig érvényben lesznek, ameddig fennáll a veszélyhelyzet, amíg tovább nem vonulnak a vadmadarak a térségből.

 

FEL