A csabai kiszebaba rövid ragyogása és mennybemenetele

2024. február 11. 14:27 | Such Tamás

Némileg korábban érkeztünk szombat délután a Korzó térre, ahol elvileg gyülekezik, majd elindul a Csabagyöngye felé a télűző maskarás felvonulás, de sehol senki. Már-már kezdtünk aggódni, hogy biztos jó helyen vagyunk? Majd először a zenészek (Ludas zenekar), azt követően a táncosok (Balassi Táncegyüttes) jöttek meg. És hirtelen azt vettük észre, hogy vagy kétszáz többgenerációs vidám sípoló-csörgőző-kolompoló jelmezes tömeg előtt szaladgálunk a kameráinkkal.

A Csabagyöngye sarkán egy huszárruhás dobos (Lengyel Balázs János) csatlakozott a menethez és az ő felvezetésével érkeztek meg a maskarások a stég színpadához, ahol a szervezők fánkkal és teával kínálták az érdeklődőket.

 

Vonul a baba – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

– Régi hagyomány, hogy tél végén, farsang farkán egy zenés mulatsággal, maskarás felvonulással zárják a téli időszakot. Ilyenkor az ünneplők az ártó szellemek ellen minden rosszat, bajt, bánatot, kívánságot egy-egy szalagra felírnak, amit egy kiszebabára felkötözve elégetnek. A babát felküldik az égbe, hogy a kívánságok teljesüljenek és a rossz dolgok megszűnjenek. Ezzel a rítussal támogatják a napfényt, a meleget, egyszóval sürgetjük a tavasz érkezését. – mondta Lengyelné Zalai Erika. A Tűzkör Közhasznú Egyesület elnöke hozzáfűzte, a Csabagyöngyével karöltve már évek óta megrendezik ezt az örömteli télűző programot.

 

Galéria

 

Király M. Alexandra, az intézmény kulturális szervezője felidézte, a korábbi években vízi felvonulás is gazdagította az eseményt, a kishíd felújítása miatt azonban idén ez nem valósulhatott meg. – Mindettől függetlenül így is szép számmal érkeztek a jelmezbe öltözött gyermekek, felnőttek, akik egy-egy tombolát kaptak, amit hamarosan kisorsolunk; miközben a háttérben Nagy Ádám muzsikál – tette hozzá.

Végül a közönséget táncház várta a Csavagyöngyében – a talpalávalót a Ludas zenekar szolgáltatta és még forraltbor is kapható (volt).

 

További programok »

Itthon

FEL