A csabai és a mezőlaborci múzeum becses ereklyéi: Munkácsy és Warhol kabátja

2019. március 2. 16:36 | behir

Munkácsy Mihály születésének 175 éves évfordulóján a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum restauráltatja a művész személyes tárgyait magában foglaló relikviagyűjteményének egyik legbecsesebb darabját. Egy, a mindennapi használati tárgyak közé tartozó viseleti darabot: Munkácsy Mihály festéshez használt lüszter munkakabátját.

 

Munkácsy műtermi munkához használt lüszter munkakabátja (Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba)

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló vállalkozás a festő hagyatékából szerencsés módon Békéscsabára került tárgyegyüttes egyik leggyakrabban kiállított elemét érinti. Hogy miért szerepeltetjük oly szívesen és gyakran ezt a meglehetősen kopott zakót? Azért, mert Munkácsy Mihályé volt. Azért, mert ezt a kabátot viselte, amikor az őt világhírűvé tevő festményein dolgozott. Azért, mert érdekes látni, milyen alkattal bírt a ruhadarab viselője. Mennyire volt széles a válla, milyen hosszúak voltak a karjai. Ujjai érintésétől kifényesedtek a fém gombok, az ecsettel ejtett mozdulatok nyomán máig megmaradtak a festékszennyezte foltok.

Andy Warhol bőrkabátja (Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum, Mezőlaborc, Szlovákia)

Munkácsy szerette ezt a kabátot, pedig bizonyára lett volna másik, amivel állapota miatt kiválthatja. De nem tette. Ahogyan nem tette Andy Warhol sem, akitől a Munkácsy Mihály Múzeum Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig című kiállításában mutatunk be egy, tulajdonosa által minden bizonnyal szintén nagyon kedvelt darabot. Egy fekete bőrkabátról van, amelyet keskeny bordó bőrszalag díszít. Felülete kopott, zsebe megnyúlt, bélése szakadozott. Egy másik kabátról beszélünk, amelytől szintén nem volt hajlandó tulajdonosa megválni. Munkácsy és Warhol is gazdag ember volt, bármiből megvásárolhatták a leginkább kedvük szerintit. De nem tették, mindketten ragaszkodtak a kedvelt kabáthoz, mint tesszük azt mi magunk is.

A Munkácsy Múzeum kiállításának anyagát kölcsönző Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum 88 (!) szitanyomata mellett szerepel a pop-art nagymesterének számító Andy Warhol bőrkabátja. A mezőlaborci múzeum féltett ereklyéje először látható Magyarországon.

Gyarmati Gabriella

 

További programok »

FEL