A civilekért dolgozhatnak

2016. február 21. 10:05 | behir.hu

A Nemzeti Együttműködési Alap révén kiírt pályázatok fontos részét képezik a civil szervezetek működésének és szakmai programjainak. A NEA kollégiumaiban a vissza nem térítendő támogatásokról hoznak döntést. A következő négy éves ciklusra hat kollégiumi jelölt indul ebből a térségből.

Hajdú Lívia 2004-ben, a női kézilabda Európa-bajnokság békéscsabai mérkőzései kapcsán dolgozott először önkéntesként. Ezt követően a békési polgármesteri hivatalnál helyezkedett el, munkája során számos civil szervezettel került kapcsolatba. Véleménye szerint összefogással sok mindent el lehet érni, ezért indult el jelöltként a Mobilitás és Alkalmazkodás Kollégiumába, amely főként a sporttal, vagyonvédelemmel és esélyegyenlőséggel foglalkozó szervezeteknek nyújt támogatást.

- Célom, hogy a civil szervezeteket buzdítsam arra, hogy pályázzanak a NEA-hoz, hiszen a nehéz helyzetben lévő civil szervezeteknek ez egy jó lehetőség, hogy működésre, szakmai programokra forrást hívjanak le saját maguk számára – hangsúlyozta Hajdú Lívia.

Gyebnár Ágnes már az elmúlt négy évben is a Közösségi környezet kollégiumában dolgozott és most is indul jelöltként. Ide érkezik a legtöbb pályázat érkezik a civilek részéről.  Gyebnár Ágnesnek már számos tapasztalata van, hogy mire kell odafigyelni a pályázatok leadásánál.

- Nézni kell a jogszabályváltozásokat, mert nagyon sok változás volt az elmúlt időszakban a civil törvényben, figyelni kell, hogy a könyvelésük rendben legyen. Ezeket mind fel kell tölteni, a pályázathoz, tehát csak olyan költségeket tervezzenek be, amit az adott pályázati forrásból meg tudnak valósítani – emelte ki Gyebnár Ágnes.

Herczegné Szabó Mariann, az Új nemzedékek jövőjéért kollégium tagja kiemelte, összesen hat jelölt indul el azért, hogy képviselje a Békés megyei civilek érdekeit is országos szinten. Először a civil szervezeteknek be kell jelentkezni az EPER-felületen, és elektorokat kell állítani február 24-ig, akik majd szavaznak a jelöltekre. A Nemzeti Együttműködési Alap március 28-án zárja le négy éves ciklusát, majd 29-étől már új tagok dolgoznak hazánk civil szervezeteiért.
 

További programok »

FEL