Októbertől pályázhatnak a civil szervezetek

2019. szeptember 12. 12:35 | Papp Ádám Sándor

Országos tájékoztató körutat szervez szeptemberben a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága, amelyen a civil szervezeteket tájékoztatják a Nemzeti Együttműködési Alap októberben induló pályázatairól.

Békéscsabán szerdán délután tartottak tájékoztatót, ahol Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár elmondta: a Békés megyei civil aktivitás volt 2019-ben országos szinten is a legintenzívebb. Jelezte, hogy a civil szervezetek október elsejétől pályázhatnak a Nemzeti Együttműködési Alap 2020-as pályázataira. Jövőre két kategóriában: működési és szakmai támogatásra lehet benyújtani a forrásigényt. 2019-ben 27 000 civil szervezet között osztottak szét 5,9 milliárd forintot – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Vince.

– Ez jövőre 7,7 milliárd forint lesz, tehát majdnem 2 milliárd forinttal nő a pályázható összeg. Ennek oka az, hogy a civilek által fel nem ajánlott személyi jövedelemadó egy százalék a Nemzeti Együttműködési Alaphoz kerül, amely civil forrásként hasznosul majd – hangsúlyozta a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára. Hozzátette: Békés megye a civil aktivitás terén 2019-ben országos szinten első helyen állt, hiszen ebből a megyéből adták be a legtöbb pályázatot.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szintén a civil aktivitás fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy a civil szervezetek hozzájárulnak a települések élhetővé tételéhez, a közösség építéséhez, hiszen egy-egy önkormányzat nem tud, nem képes az élet minden területét lefedni. Nagyon fontos, hogy legyenek olyan, alulról szerveződő közösségek, amelyek megszervezik saját életüket és programokat nyújtanak az emberek számára – emelte ki Zalai Mihály. Az elnök hozzátette: bízik abban, hogy a Békés megyei civil szervezetek október elsejétől sok olyan pályázatot nyújtanak be a 2020-as évre, amely pozitív elbírálásban részesül.

További programok »

FEL