15 civil szervezetet támogat az egyik legnagyobb helyi pénzintézet

2021. december 2. 15:47 | Papp Ádám Sándor

Idén 12. alkalommal támogatja a Békéscsaba és térsége fejlődését szolgáló nonprofit kezdeményezéseket a Budapest Bank Békéscsabáért Program. A 2021-re kiírt pályázat részeként 15 helyi civil szervezet nyert támogatást, összesen mintegy 8 millió forint értékben.

A Budapest Bank 2013-ban indította el a Budapest Bank Békéscsabért Programot azért, hogy a pályázattal támogassa azokat a civil szervezeteket, amelyek hozzájárulnak a város és agglomerációjának fejlődéséhez, értékeinek megőrzéséhez. A programban a pénzintézet szorosan együttműködik a békéscsabai önkormányzattal, a 8 millió forintos pályázati forrást közösen biztosítják.

A Budapest Bank Szolgáltató Központjának vezetője csütörtökön ismertette, hogy idén is két fő témakörben lehetett pályázni. Kovács Anita elmondta, hogy a szabadidő aktív eltöltése kategóriában 12 szervezet nyert összesen 5 millió forint támogatást. A másik témakörben a járványhelyzetből való társadalmi és gazdasági rehabilitációt elősegítő programokkal pályázhattak a szervezetek, ahonnan három sikeres pályázat összesen 2 millió 950 ezer forint támogatásban részesült.

– Az idei pályázati ciklusban a szabadidő aktív eltöltését szolgáló kezdeményezések voltak többségben, amely nem is csoda, hiszen Békéscsaba számtalan olyan természeti, építéseti és kulturális értékekkel rendelkezik, amelyre nemcsak a városlakók lehetnek méltán büszkék, hanem kiváló aktív turisztikai célpontok is lehetnek. Nagyon fontosnak érztük azt is, hogy a járványhelyzet közepén segítsük a vállalkozások rehabilitációját, talpon maradását. Örvendetes, hogy ebben a kategóriában is három nagyon értékes, kézzelfogható segítséget nyújtó pályázatot tudtunk díjazni – emelte ki Kovács Anita. 

Békéscsaba polgármestere örömét fejezte ki, hogy a város egyik legnagyobb pénzintézete és az önkormányzat közös munkájának eredményeként támogathatják a civil szervezetek programjait, kezdeményezéseit.

– A pénzintézet nem csak fontos tevékenységet lát el, hanem a társadalmi kötelezettségvállalás jegyében sport-, kulturális-, és a diákok körében népszerű programokat indított el, és a mai napig támogat. Köszönjük ezt a hitvallást, a kiállást. Bízom benne, hogy a közös Budapest Bank Békéscsabáért Programot a jövőben is működtetni tudjuk – hangsúlyozta Szarvas Péter.

Az eseményen az is elhangzott, hogy az eddigi tizenkét kiírásra összesen 427 pályázat érkezett, a jelentkezők közül 146 nonprofit szervezet, összesen 70 millió forint támogatást nyert el programjának megvalósítására.

 

A jelenlegi pályázat nyertesei:

Szabadidő aktív eltöltése kategóriában

Bábgyalogló Művészeti Egyesület – egy egész éves alkotói munka bemutatása a II. Pötyke Fesztiválon – 500 000 Ft.

Békéscsaba Város Nagycsaládosok Egyesülete – A Békéscsabán tevékenykedő, egészséggel, mozgással foglalkozó civil szervezetek munkájának bemutatása az Egészségutca című rendezvényen – 500 000 Ft.

Békéscsaba Városi Nyugdíjas Egyesület – 3 alkalomból álló színes, tartalmas programok, rendezvények szervezése – 400 000 Ft.

Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör – Békéscsaba történelmi nevezetességeinek, kulturális és néprajzi értékeinek bemutatása hagyománytisztelő időutazások alkalmával – 500 000 Ft.

Csabai Csípős Blues Club Kulturális Egyesület – 14-22 éves fiatalok zenei fejlesztése interaktív hangszeres kurzusok során – 260 000 Ft.

Csillagfény Alapítvány – Szabadon a szabadban, családi sportprogramok szervezése – 300 000 Ft.

Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány – Szabadidős, csapatépítő programok lebonyolítása a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány önkéntesei és családtagjaik számára – 340 000 Ft.

Kölcsey Utcai Óvodásokért Alapítvány – Közösségi programok szervezése gyermekekkel, családokkal együtt a mentális elidegenedés ellen – 300 000 Ft.

Körös Klub Természet-, Környezetvédő Természetbarát Egyesület – Zöldséges, fűszernövény és gyümölcsös mintakert létrehozása Pósteleken – 250 000 Ft.

Körös Tollaslabda Sportegyesület – 4-labda bajnokság – Labdára fel Békéscsaba! címmel sportrendezvény szervezése – 700 000 Ft.

Körösök Völgye Natúrpark Egyesület – Kajak- és kenutúrák szervezése az aktív kikapcsolódás jegyében az Élővíz csatornán, Békéscsabán és térségében – 500 000 Ft.

Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány – Kutyálkodások - fiatalok a felelős állattartásért címmel 8 alkalomból álló állatasszisztált közösségi program szervezése – 450 000 Ft.

 

Járványhelyzetből való rehabilitáció kategóriában

Békés-Park Természetvédelmi és Szabadidőpark Alapítvány – Sikeres vállalkozásokkal Békéscsaba jövőjéért - a pandémia által nehéz helyzetbe került mikro- és kisvállalkozások számára – 1 000 000 Ft.

Életfa Kulturális Alapítvány – Öngondoskodás - társadalmi rehabilitáció és inkubáció a KOLLABOR-ban – 1 000 000 Ft.

Nekünk Fontos a Család Egyesület – 10 alkalmas webshop alapképzés békéscsabai vállalkozók számára – 950 000 Ft.

 

További programok »

Itthon

Megnyitották a 32. Jókai Napokat

A Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium 32. alkalommal rendezi meg a Jókai Napokat. A 3 napig tartó eseményt április 23-án Szarvas Péter polgármester, míg Bácsfalvi Zoltán festőművész tárlatát Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.
2024. április 23. 20:06
FEL