5,8 milliárd forintra pályázhatnak a civil szervezetek

2017. január 18. 06:47 | Laczkó Viktória

Idén összesen 5,8 milliárd forintra pályázhatnak a civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alapnál - hangzott el az Andrássy Úti Társaskörben rendezett információs napon. A támogatások lehetőségeiről, aktualitásairól tájékoztatta Janzsó Ádám, a NEA Új Nemzedékek Jövőjéért Kollégiuma alelnök​e a nonprofit cégek vezetőit.  

Idén hozzávetőlegesen 5,8 milliárd forint áll a civil szervezetek rendelkezésre, kollégiumonkét 500 millió forint kerettel számolnak a működési célú és 280 millió forint kerettel a szakmai célú támogatásokra. 

A szakmai célra felhasznáható pályázatokatban százezer forinttól hárommillió forintig terjedő összegre, a működési célú támogatások kollégiumonként eltérnek, 1,8 millió és hárommillió forint közötti összegre pályázhatnak a nonprofit szektorban dolgozók. ​

Janzsó Ádám hozzátette: nagyjából tízszeres a túljelentkezés a tenderekre. A korábbi években körülbelül 15000 civil szervezet pályázott, ezek egyharmada 4-5000 nyertes pályázat született.

- Itt nyilván a döntéshozóknak kell minél jobban úgymond sakkozni - folytatta a szakember -, hogy nem a teljes összeget ítélik meg, hanem csökkentett támogatást és minél szélesebb köre legyen. Nagyjából ez a harminc-negyven százalék közé szokott esni a pályázok aránya, aki nyer. És akkor mindenkinél általában csökkentett összeget ítélnek, tehát nagyon ritka a száz százalékos támogatás. Így viszont minél szélesebb kört és minél több emberhez tud eljutni ez a forrás.

A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy nincs lehetőség utánpótlásra ezeknél a típusú pályázatoknál, ezért kiemelten fontos, hogy a nonprofit szervezetek körültekintően járjanak el a benyújtáskor, valamit arra is érdemes figyelni, hogy az elbíráláskor a beadási sorrendet is figyelik a bírálók.

A működési célú pályázatokat január 23-ig várják, a szakmai célúak pedig február 1-jén indulnak és 7-én zárulnak.

 

 

FEL