A bíróságoknak is alkalmazniuk kell a korszerű technológiát

2019. január 22. 07:29 | behir

A 21. században a bíróság csak akkor tudja megállni a helyét, ha használja a technológiai újításokat – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn Budapesten.

Handó Tünde az OBH Digitális nyílt nap című rendezvénysorozatának záró programján, a Budapest Környéki Törvényszéken (BKT) hozzátette, ha a bíróságok nem alkalmaznák ezeket a technológiai újításokat, akkor az ügyfelek más, gyorsabb, hatékonyabb, olcsóbb elintézési módokat választanának.

Az új technológia bevezetése nehézséget jelent, de ezen felül kell emelkedni. Az informatikai eszközök, lehetőségek használatára úgy kell felkészülnie a bíróságoknak, hogy egyszerre tudják megszerezni és megtartani az ügyfelek bizalmát, továbbá könnyítsék a bírók munkáját – hangoztatta Handó Tünde. Megjegyezte: az új technológia bevezetése mindig komoly nehézséget jelent, de ezen felül kell emelkedni.

Az OBH elnöke elmondta: a rendezvénysorozat záró programján bemutatják a bíráknak, mit jelent a Digitális Bíróság projekt, és annak keretében milyen alkalmazásokat fejlesztenek ki. Maka Mária kollégiumvezető, a Digitális Bíróság projekt szakmai vezetője előadásában kitért arra, hogy a projekt átfogó célja a bürokráciacsökkentés. A megvalósuló fejlesztések eredményeként az ügyfelek gyorsabban és kisebb költséggel intézhetik ügyeiket, a bíróságokon pedig csökkennek az adminisztratív terhek, így hatékonyabb munkavégzés biztosítható – jegyezte meg.

A Digitális nyílt nap roadshow az ország valamennyi törvényszékén bemutatta a bírósági szervezet Digitális Bíróság elnevezésű projektjét és annak várható fejlesztéseit, így az elektronikus kapcsolattartás jövőjét, a beszédfelismerő szoftver alkalmazhatóságát, a távmeghallgatás előnyeit, és a projekt keretében hamarosan megvalósuló e-aktát is. A Digitális Bíróság projekt mind az ügyfelek, mind a bírósági dolgozók számára újításokat hoz: lehetővé teszi a bírósági iratokhoz, határozatokhoz, valamint a közhiteles nyilvántartáshoz való hatékonyabb hozzáférést. A bírósági periratok elektronizálásával a bírák és az ügyfelek online is betekinthetnek majd folyamatban lévő ügyeik irataiba a létrejövő e-akta segítségével.

A fejlesztések érintik a jelenlegi bírósági határozatkereső rendszert, így hamarosan egy korszerű, jól kereshető határozattár lesz elérhető a bíróságok központi honlapján. A projekt során kialakítanak egy, a közhiteles nyilvántartásokhoz való kapcsolódást lehetővé tevő informatikai alkalmazást is, ami az ügyfelek bírósághoz való hozzáférésének egyszerűsítésén túl az egységes jogalkalmazást is elősegíti.

A projekt a Széchenyi 2020 programban valósul meg, több mint 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL