A belgyógyászok három napos tudományos ülésének ad otthont a Békéscsaba

2023. április 20. 19:05 | Hidvégi Dávid

A Magyar Belgyógyász Társaság Dél-Magyarországi Decentrumának 52. Tudományos Ülésének ad otthont három napon keresztül Békéscsaba. A szakmai programsorozatot csütörtökön nyitották meg a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A város polgármestere megnyitó beszédében kiemelte: ha megnézzük a programtervezetet, akkor az előadásokból látható, hogy a szervezők nyitottak az innováció felé. Szarvas Péter hozzátette: az orvoslásban nagyon gyorsan fejlődik a technológiai és személyes hozzáértés, így mindig van jogosultsága az ilyen szakmai konferenciáknak.

 

(Fotó: behir.hu)

 

– Nagyon szeretem hangsúlyozni, hogy Békéscsaba vendégszerető város és ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy barátainkat és szeretteinket látjuk vendégül, hanem abban is, hogy az élet minden területén megszervezett konferenciáknak vagyunk házigazdái. Legyen szó egészségügyről, sportról, szociális területről vagy ifjúságpolitikáról – fogalmazott.

A Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa, dr. Becsei László nem tudott megjelenni az esemény megnyitóján, így dr. Zsilák János orvos igazgató köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta: az intézmény kollektívája jelentős szerepet vállalt már tavaly is a tudományos konferenciák szervezésében.

 

 

– A teljesség igénye nélkül megemlíteném, hogy megrendeztük Gyulán a Magyar Nőorvos Társaság Délkelet-magyarországi szekciójának 40. jubileumi ülését, megrendeztük a Magyar Biofizikai Társaság 21. kongresszusát, illetve ősszel a Magyar Infekciókontroll Társaság 20. jubileumi kongresszusát, illetve itt, Békéscsabán, a Munkácsy Hotelben a Magyar Urológus Társaság alföldi szekciója tartotta tudományos ülését. Ebbe a sorba illeszkedik a mai tudományos ülés is – húzta alá.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, a Belgyógyászati Klinika igazgatója, az esemény egyik főszervezője arról beszélt, hogy ebben a szubspecializált világban, amikor kompaktizálódik a szakma és mindenki egyre szűkebb területről rendelkezik egyre nagyobb ismerettel, szükség van egy olyan fórumra, ahol egyfajta holisztikus szemléletet kaphat valaki. 

 

 

– A belgyógyász egy általános orvos, akinek holisztikus szemlélettel kell rendelkeznie, akinek a betegre kell fókuszálnia, nem pedig a beteg adott panaszára vagy a beteg speciális eltérésére. Egy komplex képet kell kialakítania, úgy is mondhatnám, hogy három, de valójában négy vagy öt dimenzióban kell leképeznie azt, amit hall, lát, szagol, érez – fogalmazott Prof. Dr. Lengyel Csaba.

 

(Fotó: behir.hu)

 

A kongresszusra előzetesen 235 fő regisztrált, akik közül 165 orvos, míg további 70 személy más területekről érkezett. A dr. Réthy Pál tagkórház Belgyógyászati-Gasztroenterológiai Osztályának osztályvezető főorvosa az esemény másik főszervezője, aki a behir.hu kérdésére elmondta: a tudományos program nagyon tömény és sűrű, melynek lényege, hogy a szubspecializált szakmák egymás között a legújabb ajánlásokat, információkat átadja egymásnak.

 

 

– A békéscsabai betegellátást nem érinti az előttünk álló ügyeleti rendszer változása. A belgyógyászati osztályok nagyon kiegyensúlyozottak és stabilak. Tele vagyunk feltörekvő és lelkes fiatallal, próbáljuk az orvostanhallgatókat ide csábítani, így biztosítva az utánpótlást – emelte ki dr. Varga Márta.

Mindhárom nap végén városnézést és különböző programokat szerveztek a vendégeknek.

További programok »

FEL