A bábszínházak vezetőivel tárgyalt Fekete Péter Békéscsabán

Az óvodás korosztály megszólításában számít a bábszínházak támogatására a kulturális államtitkárság, mert a kulturális értékek befogadását a legkisebb korban kell elkezdeni – mondta Fekete Péter pénteken Békéscsabán, ahol XVII. Nemzetközi Bábfesztiválra érkezett bábos társulatok vezetőivel egyeztetett.

 

 

A kulturális értékekhez való hozzáférést a legkisebb korban kell elkezdeni, és ebben stratégiai partnerek az óvodák – fogalmazott Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős államtitkára.

Stratégiai partnerek továbbá azok a kulturális és művelődési intézmények is, amelyek ezt a korosztályt és családjaikat leginkább meg tudják szólítani – tette hozzá.

Az államtitkár örömét fejezte ki, hogy a magyarországi bábszínházak igazgatói, képviselői összegyűltek Békéscsabán, hogy a szakmai vita során megtárgyalják a bábszínházak helyzetét, másrészt a kormányzat ez irányú stratégiáját és elvárásait.

Fekete Péter szerint a kultúra fogyasztására való nevelést az óvodában kell megkezdeni, a bábszínház – amely képes több korosztály is megszólítani – pedig csodálatos helyszín erre.

A szaktárca számít az óvodahálózatra mint a kultúra közvetítőjére, de ezzel párhuzamosan szeretnék megnyerni a bábszínházak támogatását is arra, hogy segítsenek az óvodás korosztály megszólításában.

 

Fotó: Ujházi György

 

– Mi azt gondoljuk, hogy azok a gyerekek, akik nagy számban nálunk nevelkednek és tanulják meg azt, hogy hogyan működik a színház, azoknak a köre bővíthető. A mai tanácskozáson az ország 13 bábszínháza képviselteti magát és Fekete Péterrel olyan egyeztetést kezdünk el, amely a jövőképet vázolja fel ezekben a bábszínházakban. Csatlakozunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Családok évéhez, másrészt a bábszínházi problémák is napirendre kerülnek – emelte ki Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója.

 

Forrás: mti/behir.hu

Megosztás:

Címke: , , , , , ,