A 101-es gyalogezredre emlékezik a Meseházban nyílt kiállítás

2019. május 14. 08:28 | Kovács Andrea

"Csabaiak a világháborúban" címmel nyílt kiállítás a a Meseházban. A Munkácsy Mihály Múzeum tablóiból berendezett tárlattal, arra  az I. világháborúban harcoló 101-es gyalogezredre emlékeznek, amelyben békéscsabai katonák harcoltak és estek el.

A kiállításon szereplő tablók eredetileg a Munkácsy Mihály Múzeum 2014-es kiállításán szerepeltek, akkor Kocsor János készítette el ezeket az anyagokat –  mondta a tárlatot megnyitó Szakál Veronika. A történész muzeológus hozzátette a Meseház vezetője, Veres Krisztina kereste meg a múzeumot azzal a kéréssel, hogy szeretné a Békési úti intézményben is kiállítani ezeket a tablókat. Ennek egyik apropója, hogy május 26-án lesz a Magyar Hősök Emléknapja, ahol az első világháborúban elesett katonákra is emlékeznek. A másik, hogy az I. világháború kitörésének 2019 nyarán lesz a 105. évfordulója.

 

A kiállítást Szakál Veronika , a Munkácsy Mihály Múzeum történész múzeológusa nyitotta meg (fotó: Máthé Csongor)

„A 101-es gyalogezred históriája képekben” című kiállítás az ebben az egységben harcoló katonák mindennapjai mellett azt is bemutatja, hogy a hátországban maradt békéscsabaiak hogyan vészelték át a világháborús éveket. A kiállításon egy kisebb egység külön foglalkozik a békéscsabai kötődésű költővel, Gyóni Gézával, aki az I. világháborúban, hadifogságban halt meg, 1917-ben. Két bábun pedig a 101-es öltözékét mutatják be - mondta el Szakál Veronika.

A kiállítás a Meseházban június 30-ig tekinthető meg.

 

További programok »

Kultúra

Jótékonysági néptáncgála a Jókai színházban

A békéscsabai Folk & Roll néptáncegyüttes szervezésében jótékonysági gálaestet tartottak a Békéscsabai Jókai Színházban, melyen számos Békés megyei néptánccsoport lépett fel, az est bevételének egy részét pedig a Hatvanezer Fa Egyesület támogatására ajánlották fel.
2020. február 18. 13:18
FEL