Fiatalok is csatlakoztak a Magyar Fotográfia Napjához - 9 fotós, 9 alkotás

2019. augusztus 31. 07:03 | Szabó Rita

Augusztus 29-e a Magyar Fotográfia Napja. 1840-ben ezen a napon készült először nyilvános eseményen fénykép Magyarországon - vagy ahogyan akkor nevezték dagerrotípia. A békéscsabai fiatal fotósok is csatlakoztak a nap megünnepléséhez.

A békéscsabai Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium először indított a városban művészeti és média fotográfus szakot. A szak kilencedik évfolyamának, 9 fotósa 9 alkotását tárta a nagyközönség elé augusztus 29-én.

– 1840. augusztus 29-én Vállas Antal két dagerrotípiát mutatott be Pesten és ráadásul azok a várat és a budai oldalt mutatták be. A magyar fotós társadalom ezt a napot választotta a Magyar Fotográfia Napjának. Ez egy mérföldkő volt akkoriban, amit most itt látunk a kiállításon, az pedig nekünk egy mérföldkő, a BSZC Szentgyörgyi Albert Szakgimnáziumának iparművészeti tagozatának - fogalmazott Novák Attila az iparművészeti tagozat vezetője, hozzátéve, azért mérföldkő a kiállítás ennek a csapatnak, mert a tavalyi évfolyam volt az első a művészeti és média fotográfus szakon. A tárlat anyaga ebből az első évből született.

– A kiállítás fő tematikája, hogy fekete-fehér, ezen belül is erősen megmutatkozik benne a Bauhaus irányzat és annak stílusjegyei. Idén ünnepli a Bauhaus századik évfordulóját.  Ennek kapcsán országszerte nyílnak kiállítások. Úgy gondoltam a diákokkal is fel kell dolgozni ezt a témát. Ettől kezdve a technika, a fotogram, a 35 mm-es film, a kemogrammokkal foglalkoztunk - árulta el Imre György a BSZC Szentgyörgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma témavezető tanára.

A kiállítók a fekete-fehér technikán túl a fények és a formák játékának újragondolásával készítették el alkotásaikat. A fiataloknak lehetőségük volt a klasszikus előhívásba, a sötét kamrai munkába is belelátni és elsajátítani azt.  Az érdeklődők októbert 10-éig tekinthetik meg a műveket a Munkácsy Mihály Emlékházban.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Jótékonysági néptáncgála a Jókai színházban

A békéscsabai Folk & Roll néptáncegyüttes szervezésében jótékonysági gálaestet tartottak a Békéscsabai Jókai Színházban, melyen számos Békés megyei néptánccsoport lépett fel, az est bevételének egy részét pedig a Hatvanezer Fa Egyesület támogatására ajánlották fel.
13:18
FEL