70 év bábok között

2019. szeptember 8. 15:28 | behir

70 évvel ezelőtt, 1949. szeptember 9-én alakult a Mesevilág Bábcsoport és ezzel kezdetét vette egy évtizedeken és generációkon átívelő bábos történet, mely közel kétszáz ember életének mindennapjait is jelentette ezidáig. Ez alkalomból nagyszabású programsorozattal készül a Napsugár Bábszínházért Kulturális Egyesület és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház.

Az ország 13. hivatásos bábszínházaként alakult Napsugár Bábszínház társulata és a korábbi Napsugár Bábcsoport tagjai nem mondhatók babonásnak, hiszen éppen péntek 13.-án indítják útjára 70 éves a bábjátszás Békéscsabán című ünnepi programsorozatukat. Elsőként a kecskeméti Ciróka Bábszínház A lepkeoroszlán című előadását láthatja majd a közönség. Ezt követően kerül sor a 70 év történetét felölelő kiállítás megnyitójára majd könyvbemutató következik. Jászay Tamás: Napsugártól Napsugárig - Történetek a hetven éves békéscsabai bábjátszásról című könyvéről beszélgetnek az íróval.

Szombaton a Napsugár Bábszínház két előadása (Gyuszi, Világszép Nádszálkisasszony) várja a családokat. 70 év bábok között a címe annak a gálaestnek mely zenében és etüdökben járja körbe a Napsugár történetét, amit szombat este láthat a közönség. A korábbi bábegyüttes és a jelenlegi társulat tagjai lépnek színpadra és a békéscsabai bábjátszás történetének alakulása szempontjából fontos szereplők szólalnak meg majd.

 

Galéria

 

Vasárnap délelőtt a legkisebbeket várja az Évszakok című előadás. Este 7-től az Alaine- Ideje a meghalásnak című, felnőtteknek szóló előadás lesz látható. A Polcz Alaine szövegeiből szerkesztett előadás a KL Színház produkciója.

Szeptember 21-én délelőtt a Titokzatos jóbarát várja a kisebbeket, délután A helység kalapácsa zárja a programok sorát.

A programsorozat célja a közös ünneplésen és a 70 éves bábos történet bemutatásán túl az is, hogy megmutassák, a bábszínház nem csak a gyerekeknek szól és nem csak színházi élményt nyújthat.

A programok 2019. szeptember 13-21. között az Ibsen Házban zajlanak.

 

Forrás: Békéscsabai Napsugár Bábszínház

További programok »

Kultúra

FEL