Hét alkotó munkáiból nyílt kerítéskiállítás Békéscsabán

2022. augusztus 26. 14:33 | Csiffáry Zsuzsanna

Jankay Art Apartman elnevezéssel elindult az ország első képzőművészeti tehetségfeltáró programja augusztus 25-én, Békéscsabán. A művészetek kedvelői a workshopokkal színesített, négy napon át tartó programon ismerhetik meg a meghívott fiatal alkotóművészeket, este pedig bemutatkozó vetítéseket nézhetnek meg az Árpád sor 2. szám alatt.

A kerítéstárlat a Jankay Apartman Art nevet viselő országos tehetségkutató program részeként nyílt meg az Árpád sor 2. szám alatti Jankay vendégház udvarán. A kiállítást Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy nem bocsájtkozik képelemzésekbe, ugyanakkor kiemelte a képek vizuális "elmemozgatását", illetve azt, hogy a pandémia hogyan hatott az emberekre. 

A program kurátora, Baji Miklós Zoltán szerint a kiállítás attól is különleges, hogy a képzőművészek munkái a város kulturális-művészeti értékévé válhatnak. A tárlaton látható alkotások között Koncz Gábornak, a program egyik koordinátorának képe is helyet kapott. Kőmíves Luca Koncz Gábor osztálytársa volt a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a koordinátor ezért is hívta meg Békéscsabára a fiatal festőt, aki a diplomamunkáját hozta el a tárlatra. Az alkotók közt szerepel még Dicková Alexandra, Kerék Tíra, Nagy Zopán, Sütő Róbert és Szőke Lili is.

A közalapítványnak Jankay Tibor, valamint a Tevan, illetve a Kolozsvári család hagyatékának köszönhetően sikerült megvásárolnia egy ingatlant, még 2019-ben. Tímár Ella, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány elnöke kiemelte: a kuratóriummal úgy döntöttek, hogy az épületet vendégházként működtetik, ahol a meghívott művészek is megszállhatnak.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Közel 6 méteres a mezőkovácsházi horgolt karácsonyfa

Idén közel 6 méteres horgolt karácsonyfát állítottak fel Mezőkovácsháza főterén. Jankó Erzsébet a Kovácsházi Kézműves Kör elnöke a készítés folyamatáról és a készítők összefogásáról tájékoztatott bennünket.
13:53
FEL