50 településén javasol új kerékpársávokat a Kerékpárosklub

2020. május 8. 07:17 | behir

Az útszakaszok mind állami kezelésben vannak, így javaslatainkat a Magyar Közút Zrt-nek küldték el.

A Magyar Kerékpárosklub mind a 19 megye összesen 50 településén javasolja kerékpársávok felfestését és a forgalom csillapítását, amely a koronavírus elkerülését és hosszú távon az egészségesebb, környezetbarát közlekedés segítését, biztonságosabb települések kialakítását eredményezheti. A javaslatok nem akadályozzák az autók forgalmát – írják közleményükben. 

Az új sávok felfestését kellően széles útfelületek két oldalán, illetve elkerülő utak miatt kihasználatlanná vált 2x2 sávos útszakaszokon kezdeményezik. 
 

Magyarországon – 2018-as reprezentatív felmérésünk szerint - a felnőttek 17%-a naponta kerékpárra ül, 70%-uk pedig valamilyen gyakorisággal szokott kerékpározni. Az Alföldön 30%-ot is meghaladja a naponta kerékpározó felnőttek aránya, miközben a teljes magyar felnőtt lakosság 80%-a szívesebben kerékpároznaha vonzóbbnak és biztonságosabbnak találná az utakat. Ez az arány – budapesti trendekből kiindulva – tovább nőhetett, hiszen sokan ismerik fel, hogy a koronavírust könnyen el lehet kerülni kerékpáron, miközben az egészségünket is védjük a napi testmozgással.

A kerékpárra váltást sok helyen gyors és olcsó beavatkozásokkal a meglévő, kihasználatlan útfelületek újraosztásával is segíteni lehet. Rengeteg település mellett épült elkerülő utak elkészülése után a logikusan adódó lehetőség ellenére sem csaillapították a településen belüli főutakat, hogy gyalog és kerékpárral biztonságosabbá váljanak. Így rengeteg helyen továbbra is sokszoros balesetveszélyt okozva járdákra terelik a kerékpározókat, vagy a gyorshajtásra vonzó utak szélén kénytelenek dolgozni, boltba, iskolába, sportolni tekerni az ott élők.

A kerékpársávok felfestése segíthet a már kerékpározóknak és a kerékpározni vágyóknak, hogy könnyebben és egészségesebben járhassanak dolgozni, vásárolni, iskolába vagy kirándulni. A javaslatok nem korlátozzák az autóforgalmat, ugyanakkor nagyobb biztonságot adnak a környezetbarát közlekedést választóknak. Az új sávok felfestését kellően széles útfelületek oldalán, illetve elkerülő utak miatt kihasználatlanná vált 2x2 sávos útszakaszok mentén javasoljuk.

Ilyen logika alapján javasolt a Kerékpárosklub gyors és olcsó, régi hiányosságokat pótló fejlesztéseket Budapesten is tesztútszakaszokkal (pl. Nagykörút) kiegészítve.

Több helyszínen nem új sávok kialakítását, hanem meglévő, de lekopott kerékpársávok újrafestését, illetve az sebesség csillapítását kérték a Magyar Közút Zrt-től.

Az útszakaszok forgalmi adatait a Magyar Közút Zrt biztosította, melyeket kiegészítettek további helyszínekkel, ezek közútkezelői vizsgálatot igényelhetnek.

 

A Békés megyét érintő javaslatok:

  • Békéscsaba: Jókai utca, Temető sor, Szarvasi út,
  • Orosháza: Huba utca
  • Szarvas: irányhelyes kerékpársáv Kecskemét irányába (kétirányú, egyoldali kerékpárút a déli oldalon, elkerülőút kiépült)

 

Forrás: Magyar Kerékpárosklub

További programok »

FEL