3 milliárdos beruházás, 120 új munkahely Békéscsabán

Elkezdődött az M-FlexiLog Kft. beruházása a megyeszékhelyen.

A pénteki alapkőletétellel elkezdődött az osztrák tulajdonosi háttérrel rendelkező nyomdaipari-csomagolóanyag-ipari M-FlexiLog Kft. 3,3 milliárd forintos beruházása Békéscsabán. A beruházás során egy 3500 négyzetméteres raktárépület és egy 4500 négyzetméteres gyártóbázis épül meg, amellyel 120 új munkahely jön létre a megyeszékhelyen.    

A gyáregység létrehozásához a kormány több mint 900 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.

– A 3,3 milliárd forintos, 120 új munkahelyet létrehozó beruházáshoz a magyar kormány 922 millió forintos, egyedi kormánydöntésen alapuló készpénz támogatást biztosít – jelentette be csütörtökön, Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Pénteken pedig már az alapkő letételére gyűltek össze az érdekeltek. A Marzek csoport elnöke elmondta a családi tulajdonú vállalkozás több országban jelen van. A döntésben, hogy Magyarországon fejlesztenek, a kormányzati támogatás mellett szólt a 10 éves hazai termelés kiugró eredménye is.

– Miután láttunk a magyarországi csapat teljesítményét az elmúlt 10 évben, így könnyen meggyőzhető volt a tulajdonosi kör, hogy ez a beruházás létrejöjjön itt Békéscsabán. 10 év alatt 120 emberről 330-ra emeltük a létszámunkat, és 30 millió forintról 3 milliárdra emeltük az exporttevékenységünket – emelte ki dr. Johannes Michael Wareka.

Kása István Zoltán, az M-FlexiLog Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, egy üzem vagy egy gyártósor mit sem ér szakemberek nélkül. A cégcsoport évek óta azon dolgozik, hogy a nyomdászképzést a megfelelő szintre emeljék. A cég, a toborzás valamint a szakoktatás biztosítása mellett, most a magyar nyomdaipar szakképzési központját hozza létre Békéscsabán.

– A ma legfontosabb és legtöbbe kerülő pillér az oktatói centrum illetve a gyakorlati képzőközpont kiépítése. Ez a Modern Városok Program keretében 1,4 milliárd forintot kapott és ezáltal a három pillér most már összeállt tehát én nyugodt vagyok afelől, hogy itt nekünk és a környező nyomdaipari vállalatoknak is az elkövetkezendő években megfelelő minőségű és megfelelően képzett munkaerő fog a rendelkezésére állni – hangsúlyozta Kása István Zoltán.

Vantara Gyula országgyűlési képviselő elmondta, Budapest után Békéscsabán van a legtöbb nyomdászatipari vállalkozás. Ez azt mutatja, hogy városban a Kner és Tevan család által elindított hagyományt a ma elkezdődött beruházás tovább ápolja, technikájában, eredményeiben fejlettségében átülteti azt 21. századba, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

Az új felixibilis csomagolóanyagot gyártó üzemben 2017 első negyedévében indulhat meg a termelés, kezdetben 50 dolgozóval, majd 2020-ig 120 fővel tervezik a gyártást.

Szarvas Péter polgármester szerint egy olyan iparágban történik fejlesztés, amely mindenképpen erősíti Békéscsaba és a térség gazdasági erejét. Hozzátette ezzel a döntéssel együtt Békéscsaba Magyarországon a nyomdaipar fellegvárává válhat.

Gajda Róbert kormánymegbízott mindezt megerősítve elmondta, egy ilyen mértékű beruházás a Békés megyében élőknek, a megyében fejlesztést célzó cégeknek azt üzeni, megéri ezen a területen befektetni.

A tervek szerint az üzem építése év végére befejeződik, és jövő év elején megérkeznek az új gépek.

Megosztás: