3 milliárd forintos beruházással 120 új munkahely Békéscsabán

Szijjártó: 3,3 milliárd forintból épít csomagológyárat és logisztikai központot az M-FlexiLog Kft. Békéscsabán.

Az osztrák tulajdonosi háttérrel rendelkező nyomdaipari-csomagolóanyag-ipari M-FlexiLog Kft. 3,3 milliárd forintból épít csomagolóanyag gyárat és logisztikai központot Békéscsabán – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető kiemelte: a beruházásból 3500 négyzetméteres raktárépület és 4500 négyzetméteres gyártóbázis épül meg, és 120 új munkahely jön létre Békéscsabán. A 21. századi technológiával felszerelt gyáregység létrehozásához a kormány 922 millió forintos egyedi kormánydöntésen alapuló készpénztámogatást nyújt – ismertette.

A techoológia garanciát jelent a további exportpiaci sikerekre, és megerősíti a cég beszállítói pozícióját az európai élelmiszeripari, vegyipari, édesipari középvállalatok között – ismertette. Hangsúlyozta: az iparág teljesítménye 20 százalékkal nőtt tavaly, termelési értéke meghaladta az 510 milliárd forintot és ezt a növekedési ütemet az első négy hónap adatai alapján az idei évben is meg fogja tartani, az ágazatban 17 ezren dolgoznak. Ismertette: az M-FlexiLog Kft. az ausztriai székhelyű Marzek-csoport tagvállalata, amelynek 3 országban van gyártási központja, köztük Magyarországon.

Rámutatott: a csomagolóipar-nyomdaipar szempontjából Magyarországon Békéscsaba a főváros, június közepén brit csomagoló-ipari beruházást jelentettek be a városban. A modern városok program keretében Békéscsabán egymilliárd forintos nyomdaipari tudás és képzőközpont létesül, ezzel erősítik a trendet, miszerint az országban végzett nyomdaipari szakemberek egynegyede Békéscsabán végez.

A beruházás Magyarország és Ausztria gazdasági kapcsolatait is erősíti: az osztrák vállalatok a 4. legjelentősebb befektetők Magyarországon, Ausztria az ország 2. legfontosabb kereskedelmi partnere – mondta.

Kása István Zoltán, az M-FlexiLog Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a csoport a városban már a második üzemét építi fel, 2005 óta Békéscsabán 205 munkahelyet teremtettek, a kft. a régió legnagyobb és legrégebbi munkáltatója. Az új, flexibilis csomagolóanyagot gyártó üzemben 2017 első negyedévben indulhat a gyártás az első évben 50 dolgozóval, majd 2020-ig 120-ra bővül a létszám. A terveik szerint az export aránya az árbevételen belül eléri a 70 százalékot, az árbevétel pedig 5 éven belül eléri az 5 milliárd forintot – közölte. A cég diákoknak képzési programban, a kamarával együttműködésben oktatói díjazási programban vesz részt, a modern városok program segítségével a magyar nyomdaipar szakképzési központját hozzák létre.

Vantara Gyula (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a békéscsabai nyomdászatnak és tipográfiának több mint százéves hagyománya van a megyében, itt működik az ország a legtöbb ilyen vállalkozása. A cég beruházásával hozzájárul 21. századi legmagasabb technológiai színvonalú gyártó és logisztikai bázis létrehozásához. A beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította, és a modern városok programon belül létesülő tanműhellyel biztosítja az utánpótlást. Elindul az M44-es autóút építése is, ami a megyei jogú város elérhetőségét javítja – mondta.Az osztrák tulajdonosi háttérrel rendelkező nyomdaipari-csomagolóanyag-ipari M-FlexiLog Kft. 3,3 milliárd forintból épít csomagolóanyag gyárat és logisztikai központot Békéscsabán – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Mint már beszámoltunk róla a Marzek Csoport második gyártóüzemének építését kezdi meg Békéscsabán. A vállalatcsoport 2005 óta van Magyarországon. Ez idő alatt 200 új munkahelyet teremtett, és 300 fő feletti foglalkoztatóként, 5 milliárd forint értékben hajtott végre beruházást a Marzek Kner Packaging Kft. tevékenységi keretein belül, Békéscsabán.

A Marzek Csoport jelenleg is működő gyára – a Marzek Kner Packaging Kft. – a középfokú nyomdaipari képzés hazai zászlóvivője. Hárompilléres oktatási modelljével egyedülálló iparági modellt dolgozott ki:

  • a „Gyere közénk nyomdásznak” program a beiskolázást segíti,
  • az oktatói díjazásra a kamarai, az oktatási és a nyomdaipari részvétellel létrehozott együttműködés 2015 szeptemberétől működik,
  • a Modern Városok Program keretében pedig 1,4 milliárd forintból tanműhelyt hoznak létre.

Az M-FlexiLog Kft. tervezett beruházása két részből áll:

  1. Logisztika: A Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatától, 2015 decemberében megvásárolt, 25.000 négyzetméteres ingatlanon felépül egy 3.500 négyzetméteres, 14 méter magas raktár. Ezzel megoldhatóvá válik a Marzek Kner Packaging Kft. és az M-Flexilog Kft. raktározási igénye. Az épületrész beruházási igénye berendezésekkel együtt körülbelül 600 millió Ft lesz.
  2. Flexibiliscsomagolóanyag-gyártás: Egy épületkomplexumon belül további 4.500 négyzetméter gyártási kapacitás épül.
    A vállalat a 2017 januári indulástól számított 3 éven belül 3 milliárd, öt éven belül 5 milliárd forint nettó árbevétel ér el. Ezt az eredményt 2017-ben 50+ új munkahely létrehozásával, majd 2021-ig további 70 új állás megteremtésével teljesíti. Az üzemépület értéke 800 millió forint, a komfort és technológiai gépészet, valamint a termelő gépek további 1,2 milliárd forintba kerülnek. 2021-ig további 500 millió forint befektetésére lesz szükség.

A tervek készen vannak, a projekt indulásra vár. A finanszírozást a vállalat 300 millió Ft önerő mellett, 1,6 milliárd forintos MNB-Hitelprogram igénybevétele mellett, további 922 millió forintos támogatással (28%) valósítja meg.  A teljes beruházás kivitelezése kormányzati támogatás nélkül kétségesség vált volna.

forrás:MTI/Behir 

Megosztás: