27 speciális önkéntes tartalékos vonult be Békéscsabán

2020. szeptember 1. 13:26 | D. Nagy Bence

A Magyar Honvédség ismét toborzást tartott Békéscsabán. Kedden a speciális önkéntes tartalékos program részeként 27 nő és férfi jelentkezett és vonult be.

Egyre népszerűbbek a Magyar Honvédség tartalékos programjai. Magyarországon 2007-ben éledt újjá a tartalékos rendszer az önkéntes műveleti tartalékosok toborzásával.

– A folyamat 2017-ben az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer kialakításával folytatódott. Ennek egy speciális válfaja indult el az idei évtől: a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzása és kiképzése. 2020. szeptember 1-jén egy ilyen kontingens vonult be a Magyar Honvédség 2. területvédelmi ezredének 101. területvédelmi zászlóalj állományába – mondta el Lipták József alezredes, a 101. Fekete Imre Területvédelmi Ezred zászlóaljparancsnoka. Hozzátette, hogy a tartalékosok kiképzése a Gál Ferenc Egyetem campusán kezdődik meg, a terepfoglalkozásokat pedig a repülőtéren tartják majd. Az alezredes kiemelte, hogy a kiképzési időszak három részből, egy hathetes alapfelkészítésből, egy szintén hathetes lövész-felkészítésből, a hátralévő időben pedig egyéni lövészkiképzésből áll.

Szeptember elsején 27 fő kezdte meg az alapkiképzést, amely 2021 február 28-án fejeződik be. A Magyar Honvédség az új programmal a kormány gazdaságvédelmi akciótervéhez csatlakozik, vagyis a toborzás elsősorban azoknak szólt, akik a járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek vagy állásukat vesztették.

– A járványhelyzet miatt megszűnt a munkahelyem. Felfigyeltem a honvédség által felajánlott lehetőségre és jelentkeztem önkéntes tartalékosnak. Régóta szerettem volna a honvédség kötelékébe tartozni, ez a lehetőség pedig nemcsak anyagi oldalról, de három gyermekem biztonsága szempontjából is jó lehetőség – mondta el a köröstarcsai Papp Norbert Gyula

 

További programok »

FEL