Előfordulhat, hogy a pósteleki bozótosban egyenruhásokkal találkozunk

2021. szeptember 17. 13:37 | Such Tamás

A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj október 1-3. között rendezi meg a Sárgarigók Vonulása 2021 elnevezésű, országos és nemzetközi szintű járőrversenyt. Az esemény sajtótájékoztatója péntek délelőtt zajlott az A-B Expo csarnokában.

Lipták József alezredes, a 101-es Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka elöljáróban elmondta, a Sárgarigók Vonulása fantázianevű járőrverseny három etapból áll. Az első napon, pénteken a katonák egy kultúrprogramon vesznek részt Gyulán; szombaton lesz a versenynap, amely a békéscsabai repülőtéren, valamint a pósteleki erdőségben zajlik; végül a zárónapon a csabai főtéren lesz az eredményhirdetés.

Hozzáfűzte, 75 fő tartalékos katona jön az ország összes megyéjéből, továbbá Lengyelországból is érkeznek „idegen” katonák. További negyven főnek pedig a kiszolgálásban lesz komoly feladata.

– Megnő a katonai aktivitás ebben a régióban. Semmilyen éles fegyver nem lesz a „harcosoknál”, semmilyen hanghatásra nem kell számítani; azonfelül a pósteleki erdőségben a tereptan feladat során előfordulhat, hogy a polgárok a bozótosban találkoznak egyenruhát viselő személyekkel – húzta alá.

 

Braun Tibor és Lipták József – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Braun Tibor és Lipták József – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

A sajtótájékoztató részt vett Braun Tibor őrnagy, a Magyar Honvédség Katonaigazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 14. Hadkiegészítő és Toborzó Irodájának irodavezetője is, aki a közelgő Honvédelmi Haditorna Versenyről beszélt, amelyet szeptember 24-én rendeznek meg.

– Békés megyében nagy hagyománya van a haditorna versenynek. Ez már a huszadik, tehát már bőven nagykorú – jegyzete meg.

A népszerű programon általában 35-40 csapat méretteti meg magát, általános és középiskolások egyaránt. A diákok számos díjat kapnak, valamint a középiskolások 1. helyezettje bejut az országos döntőbe.

– A verseny célja, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a honvédelem ügyéhez, a sporttevékenységek során megszeressék a mozgásformákat, illetve kipróbálják magukat a csoportos feladatok végrehajtásában – fűzte hozzá.

***

Sárgarigók becenéven hajdan a császári és királyi 101. gyalogezred katonáit emlegették a parolijuk kénsárga színe miatt (paroli: katonai jelzés az egyenruha hajtókáján). Állítólag az elnevezést az érintettek nem sérelmezték, hiszen a sárgarigó rejtőzködő, ügyes-furfangos madár.

 

A Sárgarigók Vonulása 2021 sajtótájékoztatója – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL