21. századi technológiával az öngondoskodásért

2019. február 9. 18:38 | Kugyelka-Zámbori Eszter

2018-ban nyitotta meg a kapuit a Kollabor Természettudományos Élményközpont a Békés Megyei Könyvtár épületében. A közösségi alkotótér működtetőinek legfőbb célja, hogy a 21. századi technológiák, és ismeretek átadásával egy olyan szakmai támogató közeget hozzon létre, ahol játékos, élménypedagógiai alapokra épülő szakkörökön és workshopokon gyakorlati tudást szerezhetnek az érdeklődők. A Kollabor munkatársai egy 20 órás "Önellátás, öngondoskodás képzés" című programot indítottak el elsősorban a felnőtt érdeklődőknek.

– Az a pályázati finanszírozás, – amiből az élményközpontot létrehoztuk – elsősorban arra ad lehetőséget, hogy általános iskolás és középiskolás célcsoportoknak tervezzünk programokat. Békés megyében, a Kollabornak huszonegy oktatási intézménnyel van szerződéses kapcsolata, ezért az erőforrásaink jelentős részét az köti le, hogy ezeknek az iskoláknak, illetve azok diákjainak természettudományos szakköri foglalkozásokat nyújtsunk. Ugyanakkor, ha az élményközpont munkatársai jelen vannak a műhelyben, akkor szeretettel látnak mindenkit – mondta el Koszecz Sándor.

A projektvezető hozzátette: a szakemberek az „Önellátás, öngondoskodás képzést” a Kollabor Természettudományos Élményközpont kapacitásaira, erőforrásaira építették rá azért, hogy bemutassák, mit tud adni a műhely a 21. század elején Békéscsaba lakosságának. Ez egy három alkalmas, összesen 20 órás képzés, amelyre a békéscsabaiak jelentkezhettek. Mivel ez egy európai uniós forrásból finanszírozott program, ezért a pályázatnak megfelelően az elsődleges célcsoportjuk a jaminai és a belvárosi városrészből érkezik, de természetesen Békéscsaba más területéről is fogadják az érdeklődőket.

Az első alkalmon a Kollaborban tevékenykedő szakemberek rövid, gondolatébresztő előadásokkal készültek, amelyek az öngondoskodásról és a technológiai lehetőségekről, megoldásokról szóltak. Ezt követően kiscsoportos foglalkozásokat szerveztek a résztvevőknek. Szombat kora délután a képzés résztvevői részt vehettek például konyhai, illetve fotó-videó foglalkozáson, megismerkedhettek a 3D nyomtató nyújtotta lehetőségekkel, vagy éppen a stresszkezelés érdekében a neurofeedback eszközöket próbálhattak ki.

– Ezen a képzésen nem vállalkozási ismeretekkel foglalkozunk, hanem azt szeretnénk megmutatni az érdeklődőknek, hogyha van valamilyen ötletünk, akkor azt hogyan tudják megvalósítani. Ha ezt a saját érdekünkben megtesszük, akkor idézőjelben önmagunk vásárlói vagyunk, hiszen az életminőségünk javítása érdekében tesszük mindezt. Nincs éles határa a vállalkozás világának, hiszen minden ilyen technológiai játék, műhelyfoglalkozás elsősorban saját személyes igényből indul ki. Ha ezeket ki tudjuk elégíteni, akkor utána már mások problémáira is választ adhatunk. Ebben az esetben az öngondoskodás már átmehet akár vállalkozói gondolkodásmódba is – hangsúlyozta Koszecz Sándor.

Az "Önellátás, öngondoskodás képzés" folytatódik, február 16-án a Csabagyöngye Kulturális Központban, míg február 23-án a Kollaborban lesznek az előadások, valamint csoportos gyakorlati foglalkozások. A részletes programról már korábban beszámoltunk.

 

 

 

 

A program a TOP-6.9.1-16-BC1-2017-00001 Helyi szintű komplex programok Békéscsaba területén című projektben valósult meg.

 

 

FEL