140 diák írt központi felvételit Békéscsabán

2020. január 20. 19:58 | Sipos Gábor

Általános iskolás nyolcadikosok írtak középiskolás felvételit matematikából és magyar tantárgyakból szombaton délelőtt. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában 140 diák igyekezett tudásának maximumát adni

Nyolcadikos diákokkal és az őket kísérő szülőkkel népesült be a Közgé földszintje szombat délelőtt. A végzősök között volt, aki izgult, de volt, aki nyugodtan várta élete első, komoly megmérettetését, a középiskolás központi felvételit. Néhány esetben a szülök feszültebbek voltak, mint a felvételiző gyermekük.

A központi felvételi a magyar nyelv és irodalommal kezdődött. A felvételiző diákok kétszer 45 percet kaptak a 10-10 feladat kidolgozására. A nyolcadikosok a kezdés előtt negyedórával megkapták a feladatlapok kitöltésére vonatkozó információkat: A matematika felvételinél csak kék vagy fekete tollat és vonalzót használhattak. Sem körzőkre, sem számológépre nem volt szükség. A magyar feladatsor kitöltése alatt semmi nem lehetett az asztalon.

A kétszer 10 feladatból álló feladatsor 100 pontot ér, ezzel egészül ki a 7. és 8. osztályos év végi bizonyítványból szerzett 50 pont, így a diákok maximálisan 150 ponttal felvételizhetnek a középiskolába.

- Vannak olyan intézmények, amelyek előírják át, hogy a felvételi pontszámaikat úgy kell figyelembe venni, hogy a központi felvételit is meg kell írni magyar nyelvből és matematikából és nálunk is vannak olyan képzések, amelyeknél ez kötelező. Így 140 tanuló írja a felvételit most – mondta kérdésünkre Paláncz György, a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumának igazgatója.

A most felvételit író diákoknak február közepéig kell várniuk az eredményekre.

További programok »

FEL