Közgé: A diákok betekintést nyerhettek a finn oktatási rendszer működésébe

2019. december 14. 17:35 | Hidvégi Dávid

A Békéscsabai Magyar-Finn Baráti Kör a finn nemzeti ünnephez a december 6-ai Függetlenség Napjához kapcsolódva tartott több rendezvényt a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumban.

Békéscsaba alpolgármestere Szarvas Péter polgármester nevében is köszöntötte a jelenlévő tanulókat. Varga Tamás elmondta, hogy az egyik évben a magyar delegáció utazik Finnországba, míg a másik évben a finnek érkeznek a békési megyeszékhelyre.

– A Magyar-Finn Baráti Kör 1982 óta működik, amely az egyik legrégebbi civil szervezet Békéscsabán, amely ráadásul katalizátor abban, hogy a városban élők jobban megismerjék Finnországot. Számos programot rendeznek az évek során, hogy élő legyen a kapcsolat Mikkelivel, Békéscsaba testvérvárosával – fogalmazott az alpolgármester.

A Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium intézményvezetője kiemelte, hogy korábban képviselőként is támogatta az egyesületet. Paláncz György hangsúlyozta, hogy két tanítási nyelvű intézményként igyekeznek olyan nyelvi programokat tartani, amelyek a tanulóknak és a tanároknak is a segítségére lehet. Az iskola igazgatója hozzátette: a jövőben is folytatódik az Erasmus+ projekt, amelynek részeként a diákok külföldön végezhetnek szakmai gyakorlatot.

– Hosszú távon terveznénk a finnországi kapcsolat kiépítését is. Békéscsabának Mikkeli a testvérvárosa és ott is van egy nagy összevont intézmény, a SEDU, amellyel szeretnénk együttműködést kialakítani. Ez a későbbiekben segítheti a finn módszer megismerését a mi kollégáinknak, illetve a finnek is megismerhetik a mi módszereinket.

 

(Fotó: behir.hu)

 

A Békéscsabai Magyar-Finn Baráti Kör elnöke elmondta, hogy a diákok a finn oktatási rendszerben jó eredményeket érnek el. Kelemenné Vámos Éva hozzátette: feladatuk a kapcsolatteremtés a két ország között.

– Ápoljuk a kapcsolatokat és igyekszünk egy pályázatban részt venni, hogy a diákjaink eljussanak Finnországba és részesei lehessenek az okatásuknak és megismerjék azt – fogalmazott az elnök.

Szombaton délelőtt a diákok betekintést nyerhettek a finn szakképzési rendszer működésébe, továbbá finn módszerű tanórán vehettek részt.

 

További programok »

FEL