12 ezer lépés a holokauszt csabai emlékei nyomán – a zsinagógától a pályaudvarig

2022. április 24. 14:32 | Such Tamás

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület sétát szervezett vasárnap délelőtt a holokauszt békéscsabai stációit érintve – a Széchenyi-ligeti zsinagógától a belvároson át a vasútállomásig.

A túrát Lukácsné Moskovitz Tamara, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elöljárósági tagja és Mészáros Zsuzsa, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület alelnöke vezetette.

Lukácsné Moskovitz Tamara elmondta, nincs pontos adat azzal arról, hogy mikor telepedtek ide az első zsidók, azonban tény, hogy a legrégebbi sírkő az 1821-ben elhunyt Singer Jakabé.

 

Séta a holokauszt békéscsabai emlékei nyomán – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(A kép jobbszélén Mészáros Zsuzsa és Lukácsné Moskovitz Tamara – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

Békéscsaba jelentősége országosan Trianon után nőtt meg, amikor a település infrastrukturális szempontból átvette a Romániához került Arad szerepét. A város arculatát a mai napig meghatározza a zsidó örökség. A városközpont sok háza magán viseli a zsidó polgárság jegyeit.

Mészáros Zsuzsa hozzáfűzte, hazánkban a legfiatalabb zsinagóga a 2008-ban átadott békéscsabai. A mennyezeten 2500 Dávid-csillag van, amely a 1944. június 26-án a dohánybeváltónál bevagonírozott helyi lakosság lélekszámát szimbolizálja. Az épület falain a Jaross-listák vannak kifüggesztve, amelyeket a vészkorszakban készítettek el. (Ez egy olyan névjegyzék, amelyen a lakcímet és az adott személy anyja nevét tüntették fel.)

 

Galéria

 

Azt követően elindult a jó kis kalóriaégető, közel 12 ezer lépéses túra.

A zsinagóga nagyrésze és a területet körbeölelő fal is Klinker-téglából épült. Az utóbbin a Békés megyei áldozatok nevei szerepelnek, amelynek a gyűjtőmunkát dr. Balogh István, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elöljárósági tagja készítette.

A zsinagóga szomszédságában lévő temetőben már nem temetnek; érdekesség, hogy a sírokat és a fákat borostyán borítja, amelyeket nem „takarítanak” le, mégis rend és tisztaság uralkodik a sírhelyek körül.

Majd az érdeklődők elsétáltak a leégett István malom épületéhez, a Csabai utcai Zsidó Aggok Otthonához, a Luther utcai két volt zsinagógához, a Kazinczy utcai dohánybeváltó helyén felállított gettó emlékműhöz és végül a vasútállomáshoz.

Séta a holokauszt békéscsabai emlékei nyomán – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

FEL