Zorba, a görög a Jókai színház színpadán

2022. április 2. 12:19 | behir.hu

Áprilisban is változatos programokkal várja a közönséget a Békéscsabai Jókai Színház.

Gyönyörű kék tenger, vakító fehérségű házak – mintha Égei-tengeri nyaralásra érkeznének a Zorba, a görög nézői. Katkó Ferenccel a címszerepben mutatja be a Jókai színház a Broadway-musicalt, melynek premierét április 22-én tartják, a díszbemutatóra pedig 23-án várják a közönséget.

A zenés mű a háborúból éledő, épp erőre kapó, felbolydult Görögországban játszódik. A messziről jött ember, Niko, az író az egyszerű görög emberek ismeretlen világába csöppen, hogy átvegye a nagybátyjától örökölt bányát, amelytől gyors meggazdagodást remél. Kész szerencse, hogy a kikötőben összefut Zorbával, aki készségesen ajánlkozik, hogy eligazítsa a krétai falu viszonyaiban. Közös kalandjaik során mindkettejükre rátalál a szerelem, s közben a Sors is keverni kezdni a kártyákat. Mit tanul meg Niko Zorbától? Azt, hogy bármilyen vert helyzetből fel lehet állni, ha az ember derűlátóan szemléli az életet. A darab rendezője a nemrégiben Érdemes művész kitüntetéssel elismert Radó Denise; Katkó Ferenc mellett a főbb szerepekben Czitor Attilát, Liszi Melindát és Nagy Erikát láthatja a közönség, az előadásban a Viharsarok Táncszínház művészei is színpadra lépnek, és a Rázga Áron vezette zenekar gondoskodik a muzsikáról.

Április 11-e a költészet napja jegyében telik majd a Művész Kávéházban. Tizenhét órától hatvan percen át a Színitanház hallgatói, majd két órán keresztül a Jókai színház színművészei tisztelegnek a magyar költészet előtt. 

Egész áprilisban játsszák Szabó Magda Az ajtó című regényéből készült színművet, amelyben Szeredás Emerenc és az írónő, Magda összefonódó sorsa elevenedik meg. Magda fiatal és szép, napjait írással és elmélkedéssel tölti, épp átlépi a siker küszöbét, hosszú szilencium után Kossuth-díjat kap. Emerenc, az iskolázatlan mindenes a valóságban él, pártolja és támogatja az arra szorulókat, és azt reméli, életének végén is sikerül emberi méltóságát megőriznie. A végzetes napon Magda választásra kényszerül, amelyet sok másik később megbánt döntés követ: a kitüntetés átvételére indul, miközben immár Emerenc szorulna az ő segítségére.  Az előadást Kiss József rendezte, főbb szerepeiben Kovács Edit, Tarsoly Krisztina és Bartus Gyula alakítását élvezheti a közönség.

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

További programok »

FEL