Zöldülj, fordulj! : Vándorkiállítást szerveznek a környzet megóvásáért

A Körösök Völgye Naturpark Egyesület 2018-ban már második alkalommal nyerte el az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatást „A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás” elnevezésű programban. Ehhez kapcsolódóan rendezik meg a „Zöldülj, fordulj – Környezeti szemléletformálás a Körösök Völgyében” című projektet az egyesülethez kapcsolódó településeken.

 

 

A projekt célja az általános iskolás korú gyermekek környezeti szemléletformálása, a környezettudatos magatartásra és gondolkodásra nevelése, illetve a tudatos életvitel előnyeinek bemutatása interaktív, komplex módon.

A kiállítást összesen kilenc településen tartják meg. Első alkalommal Békéscsabán, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvodában várták a gyerekeket hétfőn.

Pócsi Gabriella vidékfejlesztési szakértő, projektmanager ismertette: a Zöldülj, fordulj! című vándorkiállítás közel 3 millió forintból hozták létre. A rendezvény célja, hogy az általános iskolás gyermekek megismerkedhessenek  a környezettudatos életmód első lépéseivel. Hozzátette azt is: nagyon fontos, hogy a gyerekek ilyen fiatalon megismerkedjenek elsajátítsák ezt a  szemléletet, hiszen minden nap legalább két hírt hallunk a globális felmelegedésről. Viszont arról, hogy egyénileg mit tehetünk a környezetünkért, kevés szó esik. Kiemelte, hogy ilyen fiatal korban a gyerekek még nagyon fogékonyak és tapasztalataik szerint nagyon érdekli őket ez a téma. Hangsúlyozta: az elmúlt években azt tapasztalták, hogy a gyerekek hazaviszik a szüleikhez, rokonaikhoz, a barátaikhoz az információt, így közvetve még több emberhez is eljut.

 

Kép: Fazekas Róbert

 

A kiállítás több témával foglalkozik: a gyerekek megismerkedhetnek a komposztálás folyamatával; azzal, hogyan lehet energiatudatosan vezetni egy háztartást valamint a tudatos és egészséges életmóddal is. A kiállításon az adott témákat 2-3 molinó dolgozza fel és egy-egy animátor tájékoztatja a gyerekeket az adott téma fontosabb tudnivalóiról. Ezt követően interaktív játékokon keresztül ismételhetik át és tudatosíthatják magukban a tanultakat.

 

A szelektív hulladékgyűjtésről is informálódtak a gyerekek
Kép: Fazekas Róbert

 

Az interaktív kiállítás bemutatása mellett a résztvevő gyerekek és iskolák számára Z!F! személetformáló füzetcsomagot, tárgyi ajándékokat, palackprést, összehajtható szelektív kukákat, komposztkeretet, madáretetőket ajándékoz az egyesület. Ezen felül bio zöldség- és gyümölcsleveket, bio zöldségeket és gyümölcsöket kóstolhatnak a program zárásaként.

A vándorkiállítás Békéscsabán kívül nyolc további településere is ellátogat:

  • Doboz, Dobozi Általános Iskola – 02.27.
  • Gyomaendrőd, Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – 03.07.
  •  Gyula, Magvető Református Általános Iskola és Óvoda – 03.14.
  • Sarkad, Sarkadi Általános Iskola – Gyulai Úti Telephely – 03.12.
  • Szarvas, Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola – 03.18.
  • Köröstarcsa, Köröstarcsai Arany Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – 03.19.
  • Körösladány, Tüköry Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – 03.07.
  • Tarhos, Tarhosi Általános Iskola – 03.06.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg, a támogatás mértéke: 100 %, a projekt összköltsége: 2 950 400;- Ft.

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,