Zöld önkormányzat: Újra pezsgéssel telt meg a békéscsabai Széchenyi liget

2024. június 6. 09:21 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Széchenyi liget 1850 óta áll a mindenkori csabaiak szolgálatában. Valamikor temető volt, majd a város „mulató erdőcskéje” sörházzal, sétakerttel, gőzfürdővel, kerti pavilonnal, üvegházzal. Bő száz évvel később még mindig zenés-táncos mulatóhelyként szolgált a sörkert révén, míg a szabadtéri színpadon időről időre koncerteket láthatott, hallhatott a közönség.

Aztán a fák, a padok elöregedtek, a szabadtéri színpad és a kis játszótér tönkrement, „kiment a divatból” a liget. A kétezres évek elején azonban gyökeres változás indult el.

Helyreállították az épületet, amely a Körösök Völgye Natúrpark székhelye lett, majd egy évtized múltán, a belváros-rehabilitáció részeként teljesen megújult a liget. Hogy mit nyújt ma a csabaiaknak, arról Varga Tamás alpolgármestert, a Hajrá Békéscsaba képviselőjét kérdeztük.

– Talán az egyik legkomolyabb történelmi múlttal rendelkező liget a Széchenyi liget, és ennek köszönhetően akár 100 éves fák is találhatók itt, így gyönyörű környezetben lehet többféle módon tölteni az időnket. Ha a gyermekekre gondolunk, akkor a város egyik legjobb játszótere várja a családokat. Ez a Munkácsy Negyed projekt első ütemű fejlesztései között kapta meg azt a külsőt, amellyel emlékeztet a festőművészre, a művészetekre. Összességében egy árnyékos, nagyon kedvelt gyermekparadicsom ez. Ha sportolni szeretnénk, akkor a rekortán futópálya ad lehetőséget a mozogni vágyóknak, nagyon kellemes környezetben. Akár még a nyári melegben is jó futni a fák hűvösében, vagy csak a sétányokon sétálni egy picit, és így töltődni, felfrissülni. Emellett a két fitnesz-park – egyik kifejezetten a mozgáskorlátozottak részére kialakítva – is várja a sportolni vágyókat – emelte ki Varga Tamás.

 

 

Az alpolgármester a történelmi múltra visszatérve elmondta, hogy a ligetben nagyon érdekes sétát lehet tenni, meg lehet ismerkedni Mohácsy Mátyás szobrával, Lischka Lipót emlékművével. Ott áll a koleredomb is, amely Békéscsaba történetének egy nagyon szomorú epizódjára emlékeztet.

– Arrébb sétálva az izraelita temetőben a családokon keresztül elevenedik fel városunk múltja. Nem beszélve magáról a látogatóközpontról, amely a környezeti nevelés egyik helyi és most már az ifjúság bázisa is – ismertette Varga Tamás.

A városvezető kiemelte, hogy bizonyos városi programoknak évek óta autentikus helyszínt szolgáltat a park. Nem is olyan régen például rengetegen vettek részt a Ligeti Majálison, ami egyébként hosszú évek óta visszatérő nagyrendezvény a Széchenyi ligetben, május 1-jén.

– A már hagyományos Ligeti vásárok mellett fontosak a környezeti nevelés terén azok a rendhagyó órák, projektfoglalkozások is, amelyeket a látogatóközpontban a Körösök-völgye Natúrpark Egyesület szervez rendszeresen. Ezek olyan programok, amelyeknek köszönhetően a környezettudatos gondolkodást lehet elmélyíteni – sorolta az alpolgármester.

 

Ligeti Vásár és Ökobörze, Beporzók napja - behir.hu/Bucsai Ákos

 

Varga Tamás beszélt hangsúlyozta, hogy ebben a környezetben jól érzi magát mindenki, az ifjúság is csatlakozott a látogatóközpont „lakói közé”, a Liget Ifjúsági Tér gyorsan népszerűvé vált, így most már egyre rendszeresebbek az épületben az ifjúsági programok, bálok, osztály- és évfolyam szintű rendezvények.

– A látogatóközpont ezzel a Csabai Garabonciás Napokhoz kapcsolódó előkészületek, programelemek meghatározó helyszínévé is vált, melynek következtében újra pezsgéssel telt meg a liget – emelte ki Békéscsaba kultúráért, sportért, oktatásért és ifjúságért felelős alpolgármestere.

Mint mondta: ha a városba látogatóknak parkot kellene ajánlania, akkor az egyik helyszín biztos a Széchenyi liget lenne, pont azért, mert van egy sajátos atmoszférája, hangulata, amelyet más városban nem találni meg.

További programok »

FEL