Zöld önkormányzat: Szelektív hulladékgyűjtés – egyre többen élnek a lehetőséggel

2023. szeptember 19. 14:03 | Mikóczy Erika

Környezetünk védelme érdekében mindnyájan tehetünk apróbb-nagyobb lépéseket. Békéscsabán például egyre nagyobb teret kap a szelektív hulladékgyűjtés, amelyről Ádám Pált, a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnökét kérdeztük.

 

– A családi házakban élők közül sokaknak – a korábban bevezetett, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszernek köszönhetően – megszokottá vált, hogy külön gyűjtsék a hulladékot. A társasházakban élők a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket vehetik igénybe. Milyen tapasztalatok vannak ezek használatát illetően? 

Békéscsaba önkormányzata, a DAREH Zrt.-vel együttműködve, évekkel ezelőtt úgy döntött: arra ösztönzi a békéscsabaiakat a családi házas övezetben, hogy megfelelő módon különítsék el az újrahasznosítható szemetet. Mindig örömmel tapasztalom, hogy a zöld gondolkodásmód egyre nagyobb teret nyer a csabai lakosok életében. Megfigyelhető, hogy a szelektív hulladék ürítési napjain szinte minden családi ház előtt látni sárga kukát. A társasházakban élőknek a város 18 pontján van lehetőségük a saját háztartásukban keletkezett, szétválogatott üveg-, papír-, fém- és műanyag-hulladékokat elhelyezni, és láthatóan sokan élnek ezzel a lehetőséggel.

 

– Múlt év végén a város forgalmasabb köztereire, valamint a fontosabb közintézményeihez szelektív kézi hulladékgyűjtő edényeket tettek ki. Ezek mennyire váltak be?

A diákok kezdeményezésére tavaly év végén az önkormányzat összesen 18 szelektív kézi hulladékgyűjtő edényt helyezett ki, ahova a járókelők a papír-, fém-, üveg- és műanyag hulladékká vált, kisebb méretű hulladékokat helyezhetik el. A kezdeményezés hamar elnyerte a lakók, illetve a fiatalok tetszését. A kukák telítettségéből és a lakosság visszajelzéséből arra következtethetünk, hogy azokat rendszeresen és sokan használják.

 

– A szelektíven gyűjtött hulladék a Berényi úti válogatóműbe kerül. Mi lesz a további sorsa?

Mind a szelektív hulladékszigetekről, mind a kézi hulladékgyűjtő edényekből a szelektíven gyűjtött hulladék a Berényi úti válogatóműbe kerül. Ott a hulladékgazdálkodás szakemberei fajtánként különválogatják őket. Külön frakcióba helyezik a műanyagot, a papírt, az üveget és a fémet, majd bálázás után különböző hulladékhasznosító cégekhez kerülnek ezek az anyagok újrahasznosítás céljából.

 

Békéscsabán a kommunális hulladéknak körülbelül hány százalékát gyűjtjük szelektíven, és mi a cél a jövőben, e tekintetben?

Ismereteink szerint jelenleg a Békéscsabán keletkező kommunális hulladék mintegy 10-20 százalékát gyűjtik össze szelektíven. Ez az arány nem túl magas, azonban bízunk abban, hogy a csabaiak egyre környezettudatosabb lesznek, egyre több család fog úgy dönteni, hogy szétválogatja a háztartásban keletkező hulladékot. Az adatok azt mutatják, hogy évről évre nő a Békéscsabáról beszállított szelektív hulladék mennyisége, így a korábban kitűzött célunkat elértük: Békéscsabán kialakult a környezettudatos látásmód. Ezáltal idővel a hulladéklerakóba kerülő szemét mennyisége is csökkenhet.

 

– Vannak olyan hulladékok – például gumiabroncsok, építési törmelékek – amelyeket egyelőre a gyulai hulladékudvarba lehet csak elszállítani. Mikor nyílik meg a csabai hulladékudvar?

Hamarosan Békéscsabán is lehetőség nyílik arra, hogy bizonyos veszélyesnek számító hulladékokat is el lehessen helyezni. A csabai hulladékudvar kialakítása jelenleg folyamatban van.

További programok »

FEL