Zöld önkormányzat: Rengeteg virág pompázik Békéscsaba közterületein

2023. június 1. 11:05 | Mikóczy Erika

Békéscsaba egyre virágosabb város, az itt élők mellett az önkormányzat is folyamatosan nagy hangsúlyt fektet a virágosításra. Múlt évben a korábbinál is több növény, illetve számos új ágyás színesítette a várost. Hogy idén e tekintetben mire számíthatunk, arról Ádám Pált, a Hajrá Békéscsaba képviselőjét, a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnökét kérdeztük.

– Fontosnak tartjuk a város rendezettségét, a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottságban éppen ezért kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a Békéscsaba zöldfelületein kialakított virágágyások idén is mutatósak és gondozottak legyenek. Összességében mintegy 1300 négyzetméteren vannak virágágyások Csabán, ezek beültetése komoly tervezést igényel. Idén is májusban kezdték a szakemberek az egynyári virágágyások beültetését, és mint minden évben, most is a Kossuth tér újult meg először. A városban sétálva már több helyen gyönyörködhetnek a csabaiak a színpompás virágágyások szépségében. Befejeződött a növények telepítése a Szent István téren, a Szabadság téren és a Lencsési lakótelepen is. Ha az időjárás engedi, akkor a napokban a Boczkó Dániel tér, a Petőfi liget, a Trianon tér és Jamina közterületi virágágyásai is újjászületnek.

 

 Mutatósak a virághengerek; idén hol és mennyit láthatunk majd, illetve hova helyeznek ki virágládákat, virágtartókat?

 Június közepéig 17 virághenger kerül a Szent István térre és a Kossuth térre, 103 kaspóban futómuskátli fogja ékesíteni a kandelábereket a főbb tömegközlekedési útvonalak mentén. Gyalogos hídjainkat pedig összesen 28 virágláda díszíti néhány napon belül.

 

 Milyen virágokat ültetnek ki és miért éppen azokat?

 A virágok kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a szakemberek olyan fajtákat tegyenek a virágládákba, a hengerekbe és a szegélyekbe, amelyek jól alkalmazkodnak a megváltozott klimatikus viszonyokhoz, és jobban tűrik a nyári kánikulát is. A színpompás egynyári növények között megtalálható többek között a napvirág, a büdöske, a paprikavirág, a begónia, a kakastaréj és a mézvirág is.

 

   Ádám Pál, a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke

 

 Kiknek a feladata a virágok ültetése, locsolása, gondozása?

 Ezt idén is a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. alvállalkozójának, a Lián Kertészeti Kft.-nek a munkatársai végzik. Fontos megemlíteni azt is, hogy a korábbi években tapasztalt nyári aszályos időszakok miatt – a zöldterületek védelmében – automata öntözőrendszert telepítettünk a Petőfi liget, a Szent István tér és az Árpád fejedelem tér területén a tavalyi évben. A fejlesztéssel az önkormányzat a belváros három frekventált, sok látogatót vonzó terén oldotta meg az öntözés problémáját.

 

 Amellett, hogy gyönyörködünk a virágokban, mit tehetünk azért, hogy minél tovább pompázzanak a város utcáin, terein?

 Bízom benne, hogy a színes virágok látványa örömet szerez mindenkinek. Ahhoz, hogy folyamatosan rendezett, virágos terek, parkok várják az itt élőket és az idelátogatókat, a szakemberek folyamatos munkája szükséges. A virágok elültetését követően ők gondoskodnak a növények tápanyag-szükségletének a kielégítéséről és a locsolásról is. Fontos megemlíteni továbbá, hogy nem csak közterületeink váltak és válnak szebbé, ugyanis az önkormányzat több száz egynyári virágpalántával járult hozzá a békéscsabai óvodák virágosításához. Az intézményekből érkező visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy a virágok ültetésében a legkisebbek is nagy örömmel vettek részt, így közös munkával varázsolták még szebbé, még színesebbé közvetlen környezetüket.

További programok »

FEL