Zöld önkormányzat: Jaminában is folyik az erdősítés

2022. április 21. 14:53 | Mikóczy Erika

Békéscsaba zöld város. Az idelátogatók szinte kivétel nélkül megjegyzik, hogy milyen szép zöld település is a békési megyeszékhely.

Ahogyan elődeink, úgy a jelenlegi vezetés is megtesz mindent a zöldfelületek megőrzése, gyarapítása érdekében. A városnak jelenleg 150 hektárnyi erdeje van, a közterületeken pedig több mint 63 ezer fa áll, és a közelmúltban újabb 1500 csemetét telepítettek.

Március elején, két helyszínen, a Lencsésin, a volt ifjúsági tábor területén, illetve Jaminában, a Mazán László utcai önkormányzati területen 1500-1500 erdészeti csemetét telepítettek önkormányzati forrásból a szakemberek.

– A Lencsési lakótelepen és a Mazán László utcában is egy korábbi erdészeti beavatkozást követő fapótlás miatt ültettük a mintegy 60-70 centiméteres erdészeti csemetéket. Az erdősítésre a szakemberek olyan őshonos fafajokat választottak ki – a Lencsésin nyárfát, míg a Mazán László utcán kocsányos tölgyet – amelyek a Kárpát-medencében jelenleg is előfordulnak, és kiválóan alkalmazkodnak a környezeti viszonyokhoz – tájékoztatott Nagy Ferenc alpolgármester, hozzátéve, hogy az erdőtelepítés és a fásítás mindenkinek közös ügye, az egyik kiemelt cél pedig Békéscsaba erdővel és fával borított területeinek növelése. 

Nagy Ferenc hangsúlyozta, hogy a város vezetése elkötelezett híve a fenntarthatóságnak, a környezettudatos gondolkodásmódnak. Ezeket a szempontokat szem előtt tartják a mindennapi tevékenységek során és településen megvalósuló fejlesztések tekintetében is.

 

 

Ádám Pál, a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke, jaminai önkormányzati képviselő megjegyezte, hogy mindig is szívügyének tekintette a környezet megóvását, a zöldfelületek ápolását, lehetőség szerinti növelését. Kiemelte, hogy képviselő-társaival nagy hangsúlyt fektetnek a város fásítására, a zöld területek karbantartására.

– Köztudott, hogy az elmúlt esztendőkben több ezer erdészeti csemetét telepített a város a Mazán László utcai erdőterületen. Bizottsági elnökként és jaminai lakosként is támogattam, hogy a Mazán László utcai önkormányzati területen 1500 kocsányos tölgy erdészeti csemetét telepítsenek. A zöldfelületek – a fák a bokrok, gyepes területek – mindennapjaink szerves részei, életterünk alapjai. Azt a levegőt szívjuk, amit a növények állítanak elő. Azt fogyasztjuk, amit a zöld növények megtermelnek.  Úgy gondolom, minden egyes fa sokat számít a levegő minősége szempontjából – fogalmazott a képviselő.

Ádám Pál hozzátette: bízik abban, hogy a most elültetett fák megfakadnak, és 5 év múlva már egy olyan egybefüggő erdőterületet fognak alkotni, ami jelentősen hozzájárul Jamina és az egész város jó levegőminőségének biztosításához.

További programok »

FEL