Zöld önkormányzat: Folyamatos a szelektív hulladékgyűjtés Békéscsabán

2022. augusztus 11. 11:17 | Hidvégi Dávid

Magyarországon a helyi önkormányzatokról szóló törvény feladat-meghatározása alapján, illetve a hulladékról szóló törvény alapján az önkormányzatok kötelessége helyben ellátni a hulladékgazdálkodási feladatokat. Békéscsaba önkormányzata közszolgáltatási szerződés keretében, a Dareh Bázis Nonprofit Zrt. útján latja el ezeket a feladatokat.

Dr. Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője a megkeresésünkre elmondta: elsődleges feladat a háztartási, azaz a kommunális hulladék elszállítása, ami heti rendszerességgel történik. Kiemelte, hogy ezen túlmenően a közszolgáltató szelektív hulladékgyűjtést is végez, amelynek két változata működik a városban. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a családi házas övezetekben valósul meg. Itt az ürítés havonta egyszer, minden hónap első csütörtökén történik. Ekkor a lakosok a sárga kukákban gyűjtött műanyag-, papír-, illetve fémhulladékot teszik ki a ház elé. A szelektív hulladékgyűjtés másik fajtája a lakótelepi övezetekben zajlik, ahol gyűjtőszigeteket alakítottak ki. Itt szintén a papír-, a műanyag- és fémhulladék helyezhető el, valamint plusz lehetőségként az üveghulladék is.

 

Dr. Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője

 

Az önkormányzat gyakran tapasztalja azt, hogy a kommunális hulladékot gyűjtő kukákba és a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre olyan szemét kerül, ami nem oda való. Dr. Bacsa Vendel megjegyezte: kidobnak veszélyes hulladékot is, olyan anyagokat, amelyek a környezetre, az emberi egészségre és az élővilágra valamilyen káros hatást gyakorolnak.

– Ilyenek például az autógumik, az akkumulátorok, a vegyszerek, a fénycsövek, és lehetne tovább sorolni. Aki ezeket elhelyezi, tettenérés esetén helyszíni bírságot kaphat, továbbá szabálysértési feljelentésre, legrosszabb esetben büntetőeljárás lefolytatására számíthat – tájékoztatott a jegyző.

Az elektromos hulladékot a békéscsabai lakosok legközelebb Gyulán helyezhetik el térítésmentesen egy, a veszélyes hulladékok lerakására kialakított hulladékudvarban, a Kígyósi úton. Békéscsabán is elindult a helyi hulladékudvar építése a Kétegyházi úton, az önkormányzat tervei szerint ez 2023 első felére készülhet el.

 

Holopné dr. Sztrein Beáta, a DAREH Bázis Nonprofit Zrt .általános igazgatója

 

A DAREH Bázis Nonprofit Zrt általános igazgatója nyomatékosította, hogy a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe a csomagolási hulladékokat lehet elhelyezni, ami a papír mellett a műanyag- és a fémtípusú hulladékokat jelenti, ez utóbbiakat kiöblítve, tisztán kellene kitenni. Holopné dr. Sztrein Beáta elmondta: minden természetes személy jogosult a szelektívgyűjtő edények használatára, amelyeket a cég ügyfél szolgálatán vagy telefonon tudnak igényelni. Az edény 240 literes, amelyhez kiegészítésként egy 120 litereset is lehet kérni. A társasházas övezetekben – ahol nem megoldott a házhoz menő rendszerben történő gyűjtés – a társaság az önkormányzat kijelölése alapján szelektív gyűjtőszigeteket hozott létre. A gazdálkodó szervezetek és intézmények szelektív hulladékgyűjtése a jelenlegi jogszabályok alapján nem tartozik a közszolgáltatási rendszerbe, így saját maguknak kell gondoskodniuk ennek elszállításáról és átadásáról a hasznosítók felé.

A szelektív hulladék a békéscsabai válogató központba érkezik, ahol a válogatósoron optikákkal kiválogatják. A papíron, a fémen és a műanyagon belül is különböző frakciókra bontják szét a hulladékot, amelyet ezután báláznak és átadnak a hasznosítóknak.

 

További programok »

FEL