Webshopot nyitottak a sörfőző szerzetesek

2019. június 22. 10:41 | behir

Megelégelték a belgiumi Szent Sixtus-apátság szerzetesei, hogy viszonteladók fölözzék le a hasznot, ezentúl kizárólagosan csak saját webáruházukon keresztül értékesítik nagy népszerűségnek örvendő sörüket.

A westvletereni apátság azon kevés egyházi közösségek közé tartozik, amely sörfőzdéjében a legjobb minőségi kategóriába tartozó trappista sörféleséget készíti. A ciszterci rend tagjai 1839 óta foglalkoznak sör előállításával I. Leopold király engedélye alapján. Az első időkben a sajtjaik mellett csak kisebb mennyiségben, saját fogyasztásra főzték, majd később a közösségük fenntartásának érdekében fokozatosan bővítették és fejlesztették kapacitásukat.

A Nemzetközi Trappista Szövetség szigorú előírásainak megfelelően ténykedik. A magas minőségi mércének megfelelő trappista sört velük együtt tíz szerzetesi közösségben készítik, ebből hat Belgiumban, kettő Hollandiában, egy-egy pedig Ausztriában és az Egyesült Államokban található.

Manu Van Hecke apát nagy érdeklődéssel kísért sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a jövőben csak saját webáruházukon keresztül lesz elérhető három fajta szűretlen és palackokban utóérlelt trappista sörük. Ennek fő oka: beavatkozva a kereslet-kínálat folyamatába megakadályozzák, hogy a viszonteladók meglehetősen magas áron értékesítsék sörüket, az előállítással szemben aránytalanul nagy hasznot húzva belőle. Mivel évente alig több mint negyven alkalommal készítenek új főzetet – összesen hatezer hektolitert –, a nagy igény miatt korlátozzák az interneten keresztül történő vásárlást is.

 

© GARY WHITE / ROBERT HARDING HERITAGE / ROBERTHARDING

 

Egy-egy megrendelő, akinek névvel, személyes adatokkal és gépkocsi rendszámmal kell magát regisztrálnia a rendszerükbe, maximum két láda sört (ládánként 24 db 33 cl-es palackot) vásárolhat és szállíthat el az apátság sörfőzdéjéből kéthavonta.

A Trappist Westvleteren Blond (világos) 35 euró, a Trappist Westvleteren 8 Donker (sötét) 40, míg a Trappist Westvleteren 12 Donker 45 euró ládánként. Ezzel szemben a szerzeteseknek volt olyan tapasztalatuk, hogy az egyik holland szupermarketben 9 eurót is elkértek a sörük palackjáért, míg Brüsszelben ennél többet. De tudnak ennél magasabb rekordárról is, Dubaiban 300 dollárba (238 fontot) kerül egyetlen üveg trappista sör – mondták el a Reuters hírügynökségnek.

A Szent Sixtus-apátság sörforradalminak számító nyári bejelentése egyaránt szolgálja a Trappist Westvleteren kedvelőinek érdekeit, mivel mostantól olcsóbban juthatnak a magas minőséget képviselő italhoz. Másrészt a tisztességes értékesítést helyezi előtérbe, ugyanis az apátságnak nem a kereskedelmi jellegű sörelőállítás a célja, elsősorban a kolostor önfenntartását és függetlenségét kívánják a bevételből biztosítani.

 

Forrás: HVG

 

További programok »

Világ

Az informatikai szektorban is előtérbe kerülhet a fenntarthatóság

Az internet okozta környezeti terhelés csökkentése kihívást jelent az informatikai szektorban is, a fenntarthatóság kérdésköre az egyik legfontosabb prioritás lehet a következő években a szektor számára - hívta fel a figyelmet az Integral Vision egyedi webes termékek fejlesztésével, működtetésével foglalkozó társaság az MTI-nek küldött közleményében.
2021. szeptember 16. 09:15
FEL