Vörösvállú ölyveket is reptettek

2016. május 14. 18:17 | Laczkó Viktória

Az emlékhelyek népszerűsítése céljából, valamint hogy az egyes emlékhelyek programjain keresztül a köztudatba mindinkább beépüljön a magyarországi emlékhelyek létezése, országos rendezvényt hirdetett május 14-re a Nemzeti Örökség Intézete. Az Emlékhelyek Napja 2016 elnevezésű programhoz csatlakozó nemzeti és történelmi emlékhelyek különleges programokkal várták a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatókat a fővárosban és 35 vidéki településen. 

Ehhez az országos kezdeményezéshez csatlakozott Gyula városa is, ahol a gyerekek közvetlen közelről nézhették végig, amint a kovácsmester percek alatt elkészít egy szív alakú munkadarabot, az elkészítésében segítettek is. A várban működő kovácsműhely egész nap várta az érdeklődőket az első gyulai Emlékhelyek napján, melynek fő célja a középkori épület megismerése volt.

Az udvaron egy solymászbemutatót is láthattak a vendégek, akik azt is kipróbálhatták, hogy milyen érzés az, amikor a kezükre száll a madár. Ezt a lehetőséget nagy érdeklődés övezte, szinte minden jelenlévő gyerek beállt a sorba. A szakember elmondta ezt a fajta madarat nagyon könnyű az efféle bemutatásra alkalmazni. 

- Ők nagyon szociális madarak. A ragadozó madarak között egyedülálló módon ez a faj, aki falkában vadászik, tehát összedolgoznak egymással. Innen is van az erős szociális viselkedésük talán. Fióka koruk óta mi neveljük őket, tehát az embert fajtársának tekinti emiatt - tette hozzá Czene Ferenc solymász

Az Emlékhelyek Napján a látogatók számára dr. Német Csaba történész segítségével elevenítették fel a gyulai vár történetének legfontosabb eseményeit. 

- 450 éves évfordulóját ünnepeljük idén a vár híres ostromának és ez azért nevezhető híresnek, mert hogy a magyarországi várak közül a leghosszabb ideig tartott, 63 napon keresztül küzdöttek hősiesen a várvédők az oszmán seregekkel - mondta a történész.

A szervezők fontosnak tartják, hogy az eseményen keresztül megismerjék a várat az ország különböző részeiről érkező turisták. 

- Úgy gondoljuk, hogy Gyulának minden olyan országos kampányhoz kell csatlakozni, ahol műemlék jellegű, műemlék épületeit népszerűsíteni tudja. A gyulai vár az különlegesnek számít itt Magyarországon és természetesen és Közép-Európában, mint középkori téglavár - mondta el Dombi Ildikó, Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A kisebbek részére történeti játszóházat biztosítottak, valamint ingyenes tárlatvezetést is megtekinthettek a vár állandó kiállításában a Gyulára látogatók.

További programok »

FEL