Vörös vércsét mentettek

2020. május 18. 12:35 | behir

Az utóbbi napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai több alkalommal is megmentettek olyan madarakat, amelyek saját fészkük fogságába estek – írja a nemzeti park hivatalos honlapján.

Legutóbb Cserebökényben egy vörös vércsét találtak a fészekben lévő, kócszerű bálakötöző zsinegbe akadva. A vörös vércsék nem építenek saját fészket, hanem általában dolmányos varjak vagy szarkák otthonát foglalják el. Ezekbe a fészkekbe a varjak és szarkák esetenként beépítenek műanyag madzagokat, zsinegeket is fészekanyagként, melyek aztán később vékony szálakra esnek szét, megannyi apró hurkot alkotva.
 
A fészekben kotló madarakra, vagy a kikelt fiókákra komoly veszélyt jelent, ha megakadnak egy ilyen műanyag hurokban. A fészekanyagba szőtt zsineg fogságából sajnos általában nincs menekvés. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a területbejárások, fészekellenőrzések közben sok esetben bukkannak rá a bajba került madarakra és kiszabadítják őket.
 
A képen látható vörös vércséhez is időben érkezett a segítség. A nemzeti park szakemberi kiszabadították, így ez a példány szerencsésen megmenekült, és a műanyag madzagot is természetesen eltávolították.
 
 
Forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu

További programok »

Itthon

2194 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 56 beteg

2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1634 főre emelkedett, 17 469-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 49 024 fő.
08:50
FEL