Vizsgahelyzet: Szombaton tartják Békésben is a középiskolai felvételiket

2024. január 19. 17:43 | Vincze Attila

Szombaton tartják a Békés vármegyei középfokú oktatási intézményekben is a központi felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, valamint a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba jelentkező diákoknak. A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak.

A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy több mint 130 diák írja majd náluk a központi felvételi vizsgát magyarból és matematikából. Malatyinszki Anita kiemelte, számukra is meglepetés lesz, hogy pontosan milyen feladatokat kapnak majd a tanulók, ez csak szombaton, a borítékok felbontása után derül majd ki. 

– Mindig vannak olyan típusfeladatok, melyekre érdemes készülni, magyarból például a szólások, közmondások vagy éppen a verssorok rendezése szinte mindig elő szokott fordulni. Matematikából pedig a felszín- és térfogatszámítás, vagy hasonló jellegű feladatok, illetve a különböző átváltások amiket azért jó, hogyha magabiztosan tudnak a gyerekek, hiszen azokon így már nem kell gondolkodniuk, ezzel pedig időt spórolhatnak, emellett nagyon sok pontot is gyűjthetnek – fogalmazott.

Általában tíz gimnázium közül nyolc ragaszkodik a vizsgához, míg a technikumok és a szakgimnáziumok körülbelül 30-40 százaléka kéri a kétszer 45 perces írásbeli vizsga kitöltését a felvételizőktől. Paláncz György, a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója arról számolt be, hogy náluk például már az összes szakon kötelező a felvételi. 

– 10 órakor kezdődik a vizsgadolgozat megírása, előbb 45 perc áll rendelkezésre az egyik tárgyra, majd 15 perc szünet után kezdik el írni a másikat. Azt szoktuk kérni a tanulóktól, hogy legalább fél órával korábban jelenjenek meg, mert így tudjuk majd őket megfelelő időben beültetni a tanterembe úgy, hogy egymást ne zavarhassák és segíthessék – részletezte.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint azok a felvételizők, akik a január 20-i vizsgán alapos indokkal nem tudnak részt venni, a január 30-i pótló írásbelin vizsgázhatnak.

További programok »

FEL