Egy hét múlva becsengetnek – közeleg a tanévkezdés

2023. augusztus 24. 15:00 | behir.hu

Már zajlik a felkészülés az iskolákban a közelgő tanévkezdésre. Az új tanév első oktatási napja szeptember elsején, pénteken lesz, amikor a legtöbb intézményben megtartják a tanévnyitó ünnepséget is.

A nyári szünet utolsó napjaiban már minden intézményben készülnek az új tanévre. A 2023/24-es oktatási rend változott, mivel a tanév egy héttel hosszabb lesz. 

– Szeptember elsején kezdünk és egy héttel lesz hosszabb a tanév. Továbbá az évközi szünetek hossza is nőtt, ami úgy gondolom, hogy pozitív hatással lesz a diákokra – osztotta meg Tirjákné Prisztavok Ágnes, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetője.

A Petőfi Utcai Általános Iskolában a nyár folyamán karbantartási munkálatok zajlottak. A szakemberek meszeltek, festettek, illetve a tornaterem parkettájának felújítását végezték el. A tankönyveket augusztus közepén szállították ki az intézménybe. Papp-Jóljárt Gyöngyi intézményvezető elmondta: szeptember elsején vehetik át a tankönyveket az iskola diákjai.

Az idei tanévtől kezdve a diákok az új Nemzeti Alaptanterv szerint érettségiznek majd. A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója megjegyezte: vannak olyan tantárgyak, amelyeknél csekély a módosulás, azonban például magyar nyelv és irodalom tantárgynál nagyobb változtatásokat vezetnek be az érettségi feladatokban.

– Az új érettségi rendszerben magyar nyelv és irodalom tantárgyból nagyobb hangsúly helyeződik majd például a memoriterekre, kötelező olvasmányokra  – mondta Malatyinszki Anita. Hozzátette: igyekeznek megfelelően felkészíteni a diákokat az új típusú vizsgára, akár plusz órákkal is. A helyzetet nehezíti, hogy az idén érettségizők gimnáziumi tanulmányaik első két évében még nem az új NAT által meghatározott feladatokra készültek.

Osgyán Ágnes

 

További programok »

Itthon

FEL