Rendhagyó felkészülés: szombaton tartják a középfokú felvételi vizsgákat

2021. január 22. 16:38 | Vincze Attila

Szigorú egészségvédelmi intézkedések mellett, január 23-án, szombaton rendezik meg a középfokú intézmények írásbeli felvételi vizsgáit Békés megyében is. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba felvételiző diákok magyarból és matematikából adnak számot a tudásukból.

Egy nappal a középiskolai felvételi vizsgák előtt már nagy volt az izgalom a békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium hatodikos diákjai között.

Rácz Hanna, 6/A osztályos tanuló a matematika felvételi miatt izgul leginkább, azt mondta, ugyan korábban még sok mindent nem értett, de a szülei sokat segítettek neki a tanulásban.

Idén azonban a vizsgázóknak nem elég csupán a feladatlapokra koncentrálniuk, a járványügyi helyzettel is meg kell küzdeniük.

– Figyelünk, hogy meglegyen a megfelelő távolság és persze próbálunk figyelni egymásra is – fogalmazott a szintén hatodikos Szilágyi Csenge.

Szombaton 10 órától szigorú egészségvédelmi intézkedések mellett, összesen 55, hat- és nyolcévfolyamos gimnáziumokba jelentkező diák írhatja meg itt magyarból és matematikából a középfokú felvételijét. Az intézmény megbízott vezetője elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt a vizsgák alatt egy tanterembe legfeljebb 10 diák ülhet majd be egyszerre.

– Amikor megérkeznek az intézménybe a gyerekek, akkor egy kötelező hőmérséklet-mérésen esnek át, kötelező lesz a kezüket lefertőtleníteni. Természetesen a teremben is biztosítjuk majd a kézfertőtlenítés lehetőségét. A maszkhasználat a tanárok számára kötelező lesz, a diákoktól pedig kérjük, hogy amennyiben van rá mód, hordjanak maszkot, de ezt nyilván a vizsga megírása alatt nem tesszük számukra kötelezővé, csak megkérjük őket erre – hangsúlyozta dr. Malatyinszki Anita, megbízott intézményvezető.

Egyelőre üresek a tantermek a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumban is, az iskola viszont már teljes készültségben várja a felvételiző diákokat. Összesen 279 tanuló érkezik majd szombat délelőtt az intézménybe. A középiskola vezetése nem tart attól, hogy a járvány miatt rosszabb eredmények születnének, mint máskor.

– Tudom, sokan tartanak attól, hogy mivel picit nehezebb volt a felkészülési időszak, rosszabb eredmények lehetnek, de szerintem nagyon sok ügyes gyerek van, és nem gondolom, hogy a feladattípusok jelentősen eltérnek majd a megszokottól. Így a korábbiakhoz hasonló eredményekre, vagy legfeljebb egy-két ponttal kevesebbre számítunk idén –  mondta Danczik Emese, intézményvezető-helyettes.

Idén az Oktatási Hivatal a járványügyi helyzetre való tekintettel két pótidőpontot is kijelölt azok számára, akik például fertőzés vagy karantén miatt nem tudnak részt venni a január 23-ai felvételi vizsgákon. Ők január 28-án vagy február 5-én vizsgázhatnak majd.

További programok »

FEL