Azt kapták, amit vártak – túlvannak a történelem érettségin a csabai diákok

2023. május 10. 16:35 | Hidvégi Dávid

Szerdán a történelemmel folytatódott az idei érettségi. Középszinten 1148 helyszínen, 68 131 diák vizsgázott. A békéscsabai tanulók többsége nem tartotta nehéznek az idei feladatsort.

A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban a folyosón gyülekeztek a diákok a történelem írásbeli előtt. Az ilyenkor szokásos izgulás érezhető volt a tanulókon, hiszen a továbbtanulás miatt szerettek volna minél jobban teljesíteni.

– A magyar, a matematika és a történelem közül erre kellett a legtöbbet készülni a sok évszám és név miatt. 80-85 százalékosat szeretnék írni, mert egyetemen szeretnék továbbtanulni Szegeden – mondta a vizsga előtt Vodila Bence, az iskola végzős diákja.

 

 

Az intézmény évek óta otthont ad az emelt szintű történelem érettséginek is, így a második emelet összes tanterme megtelt a vizsgázókkal.

– Három osztályunk végzett, de nem csak ennyien érettségiznek, hiszen nagyon sokan előrehozott vizsgákat is tesznek. Ma összesen 140 diák vizsgázott közép és emelt szinten, és több mint 70 volt azoknak a diákoknak a száma, akik tizenkettedikesként tettek érettségit – ismertette  Malatyinszki Anita intézményvezető.

A tanulók a 180 perces vizsga első részében 12 rövidebb feladattal találkozhattak. Az érettségi második részében a szövegalkotás következett, ahol négy megadott témakörből kettőt kellett kiválasztani, az egyik egy rövidebb, az egyetemes történelemre, míg a másik egy hosszabb, a magyar történelemre épülő esszé volt.

– Az első részben az ókorból, a kereszténység kialakulásáról kellett írni, de volt a felvilágosodással kapcsolatos kérdés is Hunyadi Mátyástól egészen a mai rendszerig. Azt gondolom, hogy akinek a gondolkodásmódja kellően problémamegoldó, aki jó szövegértési képességekkel rendelkezik, annak ez nem okozhatott gondot. Nem véletlenül mondják, hogy a történelem az élet tanítómestere, ezért folyamatosan igyekszünk olyan tudást átadni a diákjainknak, amellyel értelmes, gondolkodó fiatalokká neveljük őket – fogalmazott Paláncz György, a BSZC Széchenyi István Technikum és Kollégium igazgatója, történelem tanára.

 

 

A belvárosi gimnázium diákjainak többsége megkönnyebbülten jött ki az iskolából és nem tartotta nehéznek az idei feladatsort.

– Az előző évekhez képest hasonló nehézségű volt az érettségi. Az esszé témakörök szerintem nagyon könnyűek voltak. Meglepődtem, mert nehezebbre számítottam – mondta Poltz Petra, míg Makkai Máté úgy fogalmazott: a korábbi évekhez képest is egy viszonylag barátságos feladatsort kapott, de voltak benne nehezebb kérdések is, melyekre válaszolt.

Az érettségi csütörtökön az angol nyelvvel folytatódik, míg pénteken a német következik. A tanulók a természettudományi tantárgyakból jövő héten tehetnek vizsgát.

 

Galéria

További programok »

FEL