Vizes EB: A gyulai Veres Laura 15 évesen ezüstérmes a 4x200-as gyorsváltóval

2021. május 21. 20:35 | Kovács Dávid

Ezüstérmet nyert a 4x200 méteres magyar női gyorsváltó pénteken a budapesti úszó Európa-bajnokságon. A gyulai versenyző Jakabos Zsuzsannával, Fábián Fannival és Kapás Boglárkával kiegészülve 7:56.26 perces idővel csapott célba. A számot a britek nyerték, a dobogó harmadik fokára az olaszok állhattak fel.

A magyar négyes a 6. helyen jutott be a fináléba, a délelőtthöz képest egy csere történt, Verrasztó Evelyn helyére Kapás Boglárka került, ráadásul utolsó, hajráembernek.

Elsőként Jakabos Zsuzsanna ugrott a medencébe, aki a délelőtthöz hasonlóan két percen belüli időt teljesített és a 4. helyen adta át a stafétát. Ezt követően jött az egyéniben, 200 gyorson két középdöntős úszó, a 18 éves Fábián Fanni és a 15 esztendős Veres Laura. Előbbi az olaszok második úszóját megelőzve a 3. pozícióban hozta a csapatot. A gyulaiak tehetsége ezúttal nem az utolsó versenyző volt a váltóban, hanem harmadikként csobbant a vízbe. Tóth András tanítványa – ugyan repülőrajtos – de így is kiválónak számító 1:59.23 perces időt repesztett és már a 2. helyen fordult a csapat az utolsó 200 méterre.

A hajrában Kapás Boglárkának ugyan nem volt esélye a brit csapatot beérni, de maga mögött tartotta a világsztárt záró emberként bedobó, Federica Pellegrinivel felálló olaszokat. A 200 pillangó Európa-bajnoka 1:57.50 perces részidővel behozta a magyar csapatot az ezüstérmes helyre. Ez a váltós mezőny 32 tagja közül a második legjobb teljesítmény volt.

 

Az ezüstérmes magyar váltó tagjai a női 4x200 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az ezüstérmes magyar váltó tagjai a női 4x200 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

- Láttam, hogy ott vagyunk jó helyen, tudtam, hogy Pellegrini lesz az utolsó ember az olaszoknál, és csipkedni kell magam, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült – értékelt Kapás Boglárka az M4 Sport kamerájának.

Veres Laura élete első felnőtt Európa-bajnokságán rögtön megszerezte az első érmét.

- Nagyon örülök ennek az időnek, amit úsztam, büszke vagyok a lányokra, hogy megszereztük ezt az ezüstérmet – mondta a gyulaiak fiatal versenyzője a döntő után az M4 Sport riporterének.

NŐI 4X200 M GYORSVÁLTÓ
1. Nagy-Britannia (Hope, Van Selm, Hibbott, Anderson) 7:53.15
2. MAGYARORSZÁG (Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni, Veres Laura, Kapás Boglárka) 7:56.26
3. Olaszország (Pirozzi, Gailli, Quadarella, Pellegrini) 7:56.72

 

További programok »

FEL