Víz a békéért! – Ismeretterjesztő programok zajlottak Gyulán

2024. március 24. 17:00 | behir.hu

A vízügyi igazgatóság a víz világnapi eseményére gyulai óvodásokat, iskolásokat és érdeklődőket várt pénteken. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság székháza körül felállított standokon az igazgatóság munkatársai sok érdekes dologra hívták fel a figyelmet.

– AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, az ünnepi nap ez évi jelmondata a “Víz a békéért!” A víz világnapi jelmondat ebben az évben arra hívja fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás hatásainak fokozódásával és a Föld népességének növekedésével sürgősen szükség van arra, hogy az országokon belül és az országok között is összefogjunk legértékesebb erőforrásunk védelme és megőrzése érdekében. Ha kevés vagy szennyezett a víz, vagy ha az emberek egyenlőtlenül vagy egyáltalán nem jutnak hozzá, az komoly feszültségeket szíthat. Ha együttműködünk a víz ügyében, akkor elősegítjük a harmóniát és jólétet teremtünk, hiszen a víz nem csupán egy olyan erőforrás, amelyért versengeni kell - hanem emberi jog, amely az élet minden területéhez szükséges – írja közleményében a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Világszerte több mint 3 milliárd ember függ az országhatárokat átszelő vizektől. Ennek ellenére napjainkban csak 24 országnak van együttműködési megállapodása a víz közös használatáról. Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a gyulai, víz világnapi rendezvényén erre hívta fel a figyelmet, bemutatva működési területének folyóit, amelyek Romániában erednek. Magyarország azon kevés ország közé tartozik a világon, amelyeknek van határvízi egyezménye, a rendezvényen ez került a fókuszba.

Galéria

 

A Bodoki-szobornál felállított színpadon ünnepi műsor várták az érdeklődőket, ahol Lúczi Gergely műszaki igazgatóhelyettes mondott köszöntőt a Víz Világnapja alkalmából, majd a gyulai óvodák és iskolák különböző műsorait mutatták be. 

Pénteken a Víz Világnapja alkalmából kiírt pályázatok eredményhirdetése is megtörtént. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság pályázatot hirdetett gyulai óvodai csoportok és alsó tagozatos általános iskolai osztályok részére a víz világnapja alkalmából, és arra kérték a gyerekeket, hogy  készítsenek egy társasjátékot, természetesen egy vizes kalanddal a főszerepben. A „VIZES TÁRSAS” című pályázatának nyertesei óvodai korcsoportban a Mágocsi úti óvoda Süni csoportja, valamint a Békés sugárúti óvoda Micimaci csoportja, a különdíjat a Ewoldt Elíz Óvoda Pillangó csoportja vehette át. Az általános iskola alsós korcsoportban az 5. sz. Általános Iskola 1. osztálya és a Bay Zoltán Általános Iskola 3.a osztálya lett a győzte, valamint a Gyulai Implom József Általános Iskola 3.b osztálya lett a különdíjas. A “TÍZVÍZKVÍZ” játék nyerteseinek névsorát ide kattintva tekinthetik meg. 

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság székháza körül a résztvevők együtt kalandozhattak a Körösök forrásvidékén. Emellett a szakemberek játékos formában magyaráztákk el mit jelent a határvízi együttműködés, továbbá megmutatták mit lehet tenni a folyószennyezés ellen, valamint azt is hogyan kerül a Tisza vize a Körösbe, és mire használják azt. A vízügyi szakemberek azt is bemutatták, mire használják a vízen úszó drónokat, és hogyan lehet megmérni a víz sebességét a vízfolyásokon segítségükkel. A Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetsége is részt vett az eseményen, ahol látvány haltelepítést végeztek az Élővíz-csatornán két alkalommal is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Tájvízházban kiállításának köszönhetően az érdeklődők megismerhetik, hogy a ma használt nagyon divatos újrahasznosítás kifejezés elődeinknek teljesen természetes volt és a mindennapi életük részét képezte. 

Forrás: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Fotó: KÖVIZIG/Budás Péter, Jobbágy Zoltán

További programok »

Gyula

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL